Acústica: La gran festa de la música en català, a Figueres

L’Acústica de Figueres és la gran festa de la música popular en català, que des de fa 16 anys es celebra a la capital de l’Alt Empordà a final d’estiu. Hi prenen part els millors grups i artistes del país -el 90% del cartell ho són-, els que tenen una major capacitat de convocatòria, que l’any passat van aconseguir portar fins a prop de 100.000 espectadors als diversos escenaris escampats per la ciutat. Segons el seu director, Xavi Pascual, es tracta del tercer festival del país amb més capacitat de convocatòria, només per darrera del Sònar i el Primavera Sound. Enguany l’Acústica, que es celebrarà del 31 d’agost al 3 de setembre, ocuparà sis espais, un més de l’habitual, on hi actuaran fins a una trentena d’artistes o grups.

Un dels signes d’identitat del festival és la gratuïtat de la majoria de concerts, de manera que només cal pagar entrada pel concert inaugural, el 31 d’agost (21.30h) als Jardins del Consell Comarcal, a càrrec de Rosalía & Refree i si es vol accedir a l’Acústica Club, un espai preferent per seguir els concerts de la Plaça Catalunya. Aquest serà un dels escenaris del festival. Els altres, a més dels Jardins del Consell Comarcal, són la Rambla, la Plaça de la Palmera, la balconada de la Plaça Josep Pla i la Plaça Dr. Ernest Vila. L’Acústica, per tant, és un festival eminentment popular, que atrau públic local, que és la majoria, però també aquells visitants que aprofiten els seus darrers dies de vacances o aquells que tot just les comencen a gaudir quan l’estiu ja s’esllangueix.

Txarango, Els Amics de les Arts, Blaumut, La Iaia, Zoo, The Excitements, Gossos, Ramon Mirabet, Maïa Vidal, Manel, Gertrudis, Maria Arnal i Marcel Bagés o Gemma Humet passaran per l’Acústica, que ha fet una aposta pel trap i el dancehall per mirar d’arribar a un públic adolescent. És per això que hi actuaran el rapper madrileny C Tangana i la maresmenca Bad Gyal. Fa uns anys, però, que també es para atenció des de la direcció artística al públic familiar i és per això que es va constituir la proposta específica Acustiqueta que enguany inclou les actuacions de Dàmaris Gelabert, Llibert Fortuny (Electromagnètic), Gossos (Gossos per menuts), El Pot Petit i Orquestra Di-Versiones. Completa l’oferta del festival un espai de food tracks i un mercat pensat perquè els joves dissenyadors i dissenyadores hi presentin i posin a la venda les seves creacions. Ja ho sabeu, a gaudir de la música a Figueres!