El Museu d’Art exposa la proposta de Dalí pel Club Mediterranée

El Museu d’Art de Girona exposarà, durant els propers 10 anys, un dibuix de Salvador Dalí en el qual el geni empordanès fa una proposta a l’arquitecte figuerenc Pelayo Martínez de com s’ha d’intervenir a la Plana de Tudela per dur a terme la construcció del complex residencial de vacances Club Mediterranée (Club Med) de Cadaqués. Dalí va enviar el dibuix per carta, a requeriment de Martínez, l’any 1961. La filla de Martínez, Catalina, va fer donació de l’arxiu del seu pare a l’Arxiu Històric de la demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) l’any 2001 i, un any després, entre els documents cedits s’hi va localitzar aquest esbòs per al Club Mediterranée obra de Dalí, que el COAC ha cedit al Museu d’Art de Girona i que aquest exposarà de manera permanent en una de les seves sales els propers 10 anys.

El conglomerat d’edificis del complex del Club Med es va enderrocar l’any 2009 per revertir l’actuació i tornar el caràcter verge al paratge que ocupava, de gran valor mediambiental i paisatgístic, en ple parc natural del Cap de Creus. El dibuix que s’exposa és fruit d’una consulta que Martínez, que va signar el projecte de construcció del Club Med conjuntament amb Jean Weyler, va fer a Dalí i va ser descobert en el marc d’una investigació que tenia com a objecte els documents del projecte que Martínez estava redactant. Dalí va adjuntar a l’esbòs, de 17 x 24 centímetres i fet sobre paper amb tinta i aquarel·la, una targeta de visita en què encoratjava a l’arquitecte a no destruir el tall d’Atlàntida geològica sublim que és la Plana de Tudela. El dibuix representa aquesta plana, amb les seves dues roques característiques, el “camell” i l”àliga“, a la qual Dalí li atorga un caràcter sagrat, amb el mar de fons i el cap de Cervera. La proposta arquitectònica de Dalí observa edificis d’un sol nivell, amb murs de pedra seca i cobertes integrades al paisatge, va integrar personatges i va donar escala al dibuix i al lloc, esdevenint aquest esbòs gairebé un plànol.

Imatge: Salvador Dalí, Croquis per al Club Méditerranée, c. 1961. Tinta i aquarel·la sobre paper. AHCOAC, Fons Pelayo Martínez. Dipòsit de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, VEGAP, 2017