2000 anys de secrets enfonsats al Museu de la Pesca de Palamós

Al fons de les aigües de la badia del Port de la Selva reposen, des de fa uns 2.000 anys, les restes de dos vaixells enfonsats en l’època ibèrica que van ser batejats amb els noms de Cala Cativa i Cap del Vol, que són els indrets on els van localitzar. El bon estat de conservació de les restes van permetre l’estudi de les mateixes i es va determinar que eren vaixells romans amb carregaments de vi, però que no eren naus romanes convencionals: les característiques de la seva arquitectura naval eren força diferents d’altres derelictes (vaixells submergits) de la mateixa època. El calat era menor de l’habitual i la quilla era poc pronunciada, al qual cosa permetia als nostres avantpassats fer comerç de cabotatge entre els ports interiors de Catalunya i el sud de França, quan el litoral estava solcat de maresmes i aiguamolls.

Durant set anys els membres del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) han fet recerca i han estudiat les restes del Cala Cativa i el Cap del Vol, la qual cosa ha permès aprofundir en el coneixement del tipus de vaixells i navegació d’ara fa més de 2.000 anys. En col·laboració amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya, i amb l’objectiu de divulgar de manera amena i pedagògica els resultats de les investigacions, aquests dos agents imprescindibles de l’àmbit de l’arqueologia de casa nostra, amb la complicitat del Museu de la Pesca de Palamós, han produït l’exposició Navegants d’Aiguamolls. 2000 anys de secrets enfonsats, que es pot veure fins el proper 15 de setembre i que té dues seus: el mateix Museu de la Pesca i la Capella del Carme de Palamós.

La mostra està adreçada a un públic familiar i ofereix, de manera didàctica, lúdica i molt entenedora, a través de l’experimentació, una explicació completa del comerç i la navegació a l’antiguitat, dels ports, dels vaixells i els productes que transportaven, així com de les rutes marítimes que seguien, a més d’introduir el visitant en el fascinant món de l’arqueologia submarina. La primera part de l’exposició es troba a la Capella del Carme, enmig del barri vell, on es pot admirar una rèplica a escala real d’una embarcació d’època ibèrica de 9 metres d’eslora. Al Museu de la Pesca la mostra es centra en la navegació i les mercaderies. Aquesta exposició es va inaugurar a Barcelona el 2017 i va iniciar la seva itinerància l’any següent, viatjant a França, d’on va arribar el mes de març a Palamós.

L’exposició va acompanyada d’un seguit d’activitats paral·leles que té com a objectiu divulgar i posar en valor la cultura ibera del territori. Visites comentades a l’exposició, visites guiades al poblat iber de Castell, sota el lema Els ibers i el mar o demostracions en directe i degustacions (show-cooking) de la cuina dels ibers i els romans a l’Espai del Peix del museu. Podeu consultar horaris i activitats en aquest enllaç.