5 experiències del programa Visit Empordanet que us agradaran

La marca turística Visit Empordanet és fruit de la unió de forces i recursos de cinc municipis empordanesos, que tenen com a objectiu, segons la seva pròpia web, «que t’enamoris dels nostres paisatges a través de visites guiades per la natura o pels nostres pobles medievals; que gaudeixis de la nostra gent fent tallers amb artesans que t’explicaran el seu ofici mentre tu ho experimentes; que mengis als restaurants del territori maridant cada plat amb vaixella de la nostra ceràmica: la Ceràmica de la Bisbal i que reposis als nostres allotjaments envoltats de camps o al mig dels nostres pobles medievals.» No hi ha una declaració de principis més aclaridora i més amable. A la web de Visit Empordanet trobareu tota la informació i també hi ha l’apartat de les experiències, de les quals en destaquem cinc, però n’hi ha un ventall molt ampli.

Foto: Visit Empordanet.

Taller de torn a 4 mans

Martin Ley, artesà ceramista i artista té el seu taller a Peratallada, una localitat que justifica una visita ja només per ella mateixa. El taller de Ley és de ceràmica d’autor i hi crea des d’escultures d’animals fins a peces decoratives i utilitàries. El ceramista treballa amb gres i esmalts de formulació pròpia, aconseguint textures singulars i esmalts de colors vius. Ley ofereix un taller de torn a 4 mans, una experiència creativa en què el mateix ceramista treballarà amb el visitant a la mateixa peça de fang, establint una mena de línia de transmissió de coneixement. La durada del taller és de 3 hores, la participació mínima és de dues persones i l’experiència finalitzarà amb una copa de cava. Hi ha la possibilitat d’enfornar la peça creada conjuntament amb el mestre ceramista i també que, si fa bon temps, el taller transcorri a l’exterior. Atenció, que cal reservar fins a 48 hores abans de la celebració del taller.

Foto: Visit Empordanet.

Ruta a cavall per les Gavarres

A Sant Sadurní de l’Heura està situat un petit centre d’equitació slow, que es diu Les Feixes i que regeix Anna Wintle, que s’ha afegit a la col·lecció d’experiències de Visit Empordanet. Les Feixes ofereix una manera més de gaudir de l’entorn natural de les Gavarres, gaudir-ne a cavall, o bé la possibilitat de fer una classe d’equitació com a complement a una jornada que resultarà inoblidable a l’Empordà. Si el visitant opta per l´excursió, l´itinerari transcorre per camins i senders i, travessant rius, fent pujades i baixades, coneixereu un forn de calç, un molí o un aqüeducte a més de gaudir de la flora autòctona. Si no teniu gaire experiència, no patiu, que això no us freni, perquè el ritme del grup, que serà d’un màxim de 5 persones, respectarà la capacitat del més principiant. L’activitat es pot fer a partir dels 6 anys, haureu de portar roba i calçat còmode i Les Feixes us proveirà de casc protector per fer l’excursió. Per reservar plaça heu de trucar almenys el dia abans.

Foto: Visit Empordanet.

Taller de picapedrer

Gaëtan és un picapedrer que ha col·laborat en projectes molt diversos com la Sagrada Família, el Palau de la Generalitat o les catedrals de Salisbury, Reims o Brussel·les, que l’avalen com a expert. Aquest picapedrer, que realitza tot tipus de peces en pedra natural, us ofereix la possibilitat de ser picapedrer per un dia. Mentre dura la visita al taller de Corçà, en Gaëtan us explicarà tot el procés productiu del treball artesanal de la pedra, des del bloc de pedra fins a la peça acabada, a través de les eines, la geologia, la geometria i la història de l’ofici de picapedrer. La visita es pot completar amb un taller que pot tenir com a resultat una petita peça que el visitant es podrà endur a casa. La durada del taller és d’1 hora i és imprescindible fer reserva prèvia.

Foto: Visit Empordanet

Taller d’espelmes de cera d’abella

A Casavells, al cor del Baix Empordà, hi ha el Mas Entreserra, que és el centre neuràlgic d’una petita empresa familiar dedicada a l’elaboració de mel, pol·len i altres derivats de les abelles, com ara la cera. Amb aquesta cera elaboren espelmes que emeten una olor dolça i relaxant quan es consumeixen, però que també són elements de classe i distinció per il·luminar i decorar la llar. Els responsables del Mas Entreserra us proposen fer un taller on elaborar la vostra pròpia espelma de cera d’abella, ja sigui una espelma amb cera freda laminada o amb cera calenta. La durada del taller és d’1 hora, el grup ha de ser un mínim de 4 persones i un màxim de 10 i la reserva prèvia és imprescindible.

Foto: Visit Empordanet.

Visita guiada a un obrador de recuit i degustació

Josep Pla va escriure que el recuit és «de totes les formes de llet quallada que apareixen al mercat, el de més qualitat», a més d’assegurar que «no té possible rival» en aquesta gamma de productes. El recuit és una de les postres típiques i més apreciades de l’Empordanet. Recuits n’hi ha de diversos tipus, però el que possiblement tingui més popularitat és el recuit de drap, que és un tipus de formatge fresc de pasta tova escorreguda, embolicat en un drap de cel·lulosa, que sol acompanyar-se de sucre o mel en el consum. L´activitat que us proposem és a càrrec de Recuits Nuri, d´Ullastret, que obre les portes de l’obrador familiar, on s´elaboren productes lactis de llet de cabra de manera artesanal, a tots aquells viatgers que vulguin conèixer el seu procés de producció. Les visites a l’obrador acaben amb un tast del producte estrella: el recuit de drap. Aquest pot ser el colofó perfecte per visitar la seu d’Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya, el jaciment ibèric més important del país, i el mateix poble d’Ullastret, d’un passat medieval esplendorós. Les visites són per a un màxim de 15 persones i cal fer reserva prèvia.

Imatge destacada: Taller d’espelmes en el Mas Entreserra. Foto: Visit Empordanet.