5 museus d’art de les comarques gironines que has de conèixer

L’arquitecte i divulgador de l’art gironí, Miquel del Pozo, explica que els museus “contenen els anhels, somnis, esperances i pors dels nostres avantpassats, allò que sabien del món, com s’explicaven l’existència, el misteri de la vida i l’enigma de la mort.” Els museus ens permeten viatjar a través dels segles i són equipaments fonamentals per entendre i interpretar la nostra societat. Nosaltres, en aquest post, us proposem visitar 5 museus de les comarques gironines dedicats a l’art.

Bòlit, Centre d’Art Contemporani

El Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona, que es va inaugurar l’any 2008, també ha experimentat darrerament un tomb important, amb el relleu en la direcció de Carme Sais per Íngrid Guardiola. Des de la seva inauguració desenvolupa programes de recerca, producció i exhibició de projectes artístics contemporanis. La seva activitat s’articula a través de programes expositius, activitats divulgatives i pedagògiques, en diferents formats i per a diferents tipus de públic. Ofereix serveis als artistes, un espai de residències, assessorament, promoció i projecció nacional i internacional i s’erigeix en plataforma divulgativa i un laboratori de creació obert, actiu i participatiu, un equipament que aposta per la innovació i la creació i treball la mediació entre l’art i la societat. El Bòlit, que en els seus orígens s’havia de situar en un edifici nou a Emili Grahit, disposa de tres seus diferents, el Bòlit, Centre d’Art Contemporani, al sector del Pou Rodó, el Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar i el Bòlit_StNicolau.

Una de les sales del Museu d’Art de Girona. Foto: MD’A

Museu d’Art de Girona

El procés de transformació, modernització i obertura a la ciutadania que el Museu d’Art de Girona va emprendre l’any 2014 de la mà de la seva directora, Carme Clusellas, ha convertit aquest equipament, enfilat al Palau Episcopal, al costat de la Catedral, en un veritable pol d’atracció cultural. El museu gironí ha fet una feina constant per tal d’anar establint ponts, primer amb els propis ciutadans de Girona i per extensió amb la resta de visitants, ideant una oferta d’activitats variada per tal que el ventall de tipus de públic sigui més ampli, obrint-se a una tipologia fins llavors una mica oblidada: la familiar. Aquest museu ofereix un ampli recorregut per l’art procedent de les comarques gironines, des del romànic fins l’actualitat. La visita permet la descoberta d’obres excepcionals, com els retaules del segle XIV i XV o la pintura del segle XIX, en un espai carregat d’història. El Museu d’Art du a terme projectes de recerca, conservació i restauració a fi d’aprofundir en el coneixement de les seves col·leccions i facilitar-ne l’accés a tota mena de públics.

Foto: Museu de la Garrotxa.

Museu de la Garrotxa

la missió del Museu de la Garrotxa, que es va fundar l’any 1893, és explicar i donar a conèixer el patrimoni artístic en relació amb la història social i industrial de la comarca de la Garrotxa. Actualment té la seu a l’Hospici d’Olot i el seu eix vertebrador és la creació de l’Escola de Dibuix d’Olot l’any 1783 i la seva història posterior, que permet conèixer autors i corrents artístics com el paisatgisme de l’escola d’Olot amb Joaquim Vayreda, Marià Vayreda i Josep Berga i Boix, el modernisme amb Miquel Blay i el quadre La càrrega de Ramon Casas o el noucentisme de la mà de Josep Clarà i Francesc Vayreda. Les sales d’exposicions permanents estan complementades per d’altres de temporals amb una programació estable, on es tracten diversos eixos temàtics relacionats amb la comarca. Els àmbits en què es divideix el museu són 4: El segle XVIII, el tèxtil i l’Escola de Dibuix d’Olot; El paisatgisme a Catalunya i l’escola d’Olot: Joaquim i Marià Vayreda i Josep Berga i Boix; El modernisme: Miquel Blay i La càrrega de Ramon Casas i, finalment, El noucentisme: Josep Clarà i Francesc Vayreda. Atenció, famílies, perquè en aquest museu -també en el Museu dels Sants- hi trobareu activitats per fer amb infants de totes les edats, racons per conèixer l’essència del museu a través del joc i l’experimentació. També podeu demanar un quadern d’activitats per fer al llarg de la visita. L’entrada pels menors de 16 anys és gratuïta.

Part de les obres exposades en una sala del Museu de l’Empordà.

Museu de l’Empordà

El Museu de l’Empordà, com un gran nombre de museus, va néixer gràcies a l’esforç i la voluntat d’un gran nombre d’individus i institucions, a causa una perllongada demanda cultural al respecte d’un espai on convergeixin la història i la creativitat artística de l’Empordà. Així, aquest equipament, nat el 1946, acull un fons arqueològic remarcable, els dipòsits del Museo del Prado, una notable selecció de la pintura catalana dels darrers dos-cents anys que inclou, com a joia de la corona, la col·lecció clau per explicar el concepte d’escola de pintura empordanesa. Les obres d’aquesta darrera col·lecció arrenquen a finals del segle XIX amb autors com Blanquet, Bonaterra o Núñez, flueix amb figures com Reig o Baig -en aquest context brilla Salvador Dalí-, té continuïtat amb artistes com Vallès, Sibecas i, ja a final de segle, es tanca amb Paradís, Ministral, Roura o Pujolboira. A banda d’això, al Museu de l’Empordà hi podreu trobar obres d’art romànic, gòtic, renaixentista i barroc que il·lustren l’evolució artística dels segles XI al XVI. Destaquen la columna esculpida en marbre del Mestre de Cabestany, dos capitells procedents de Sant Pere de Rodes i les marededéus de fusta policromada, com la Mare de Déu de la Llet.

Entrada del Museu de Cadaqués. Foto: Empordà Turisme

Museu de Cadaqués

El Museu de Cadaqués està dedicat als artistes i temàtiques pictòriques que han tingut o tenen relació amb la població i la seva història. S’ofereixen, al llarg de l’any, exposicions temporals diverses per tal que el visitant pugui conèixer de més a prop la cultura cadaquesenca. Destaquen les exposicions que es dediquen a Salvador Dalí i que tracten sobre la biografia del pintor i la seva obra. Les exposicions són tan diverses com la mateixa personalitat del geni i és precisament aquí on resideix l’èxit d’aquest museu que no deixa de sorprendre els seus visitants. El museu, a més, disposa d’un important fons d’obres d’artistes que han estat vinculats a Cadaqués d’alguna manera, com Arranz Bravo, Salvador Dalí, Richard Hamilton, Ignacio Iturria, Eliseu Meifren, Josep Niebla, Carlos Pazos, Antoni Pitxot o Àngel Planells. El Museu del Cadaqués forma part d’un triangle, que comparteix un angle amb l’anomenat “triangle dalinià que formen el Teatre Museu-Dalí de Figueres, Castell de Púbol Gala-Dalí i Casa Museu Salvador Dalí a Portlligat. Aquest darrer indret, juntament amb el Museu de Cadaqués i l’Espai Cap de Creus, formen part d’un mateix triangle cadaquesenc.

Imatge destacada: Visita teatralitzada al Museu d’Art de Girona. Foto: MD’A