A finals d’estiu Girona és la capital internacional del teatre amateur

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) convertirà Girona -i vuit municipis més de la demarcació-, del 27 al 31 d’agost, en capital internacional del teatre amateur. Enguany aquest certamen arriba a la dinovena edició, s’hi podran veure quaranta espectacles dels quals, la meitat, són d’entrada gratuïta. Fins a trenta-sis companyies participen al Fitag, de les quals una dotzena són gironines.

Enguany participen al Fitag grups de l’Argentina, el Brasil, Cantàbria, Castella-la Manxa, Catalunya, Colòmbia, Geòrgia, Israel, Itàlia, Madrid, Navarra, el País Basc, el País Valencià, Romania, Rússia, Ucraïna i Xile. Aquests grups presentaran els seus espectacles a diversos espais de la ciutat, com ara la Sala La Planeta, el Teatre Municipal de Girona, el Pati de les Magnòlies de la Delegació del Govern, la Casa de Cultura i el Centre Cultural La Mercè. Però a més d’aquests espais, el Fitag també s’estendrà a municipis de la resta de demarcació com Campdevànol, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres.

El Fitag s’inaugurarà el dimarts 27 d’agost (19h) al Teatre Municipal de Girona amb la coproducció internacional Experiment autoficció, que dirigirà la directora i actriu brasilera Carolina Correa i en què hi participen una quinzena d’actors de l’Argentina, el Brasil, Catalunya, Colòmbia, Cuba, el Marroc, Portugal i el Salvador. Una companyia habitual al festival, Teatro de Netanya israelià també durà al Fitag una altra coproducció internacional, una adaptació de l’obra Tot esperant Godot (Samuel Beckett), amb la participació d’actrius no professionals d’Israel i de Catalunya, sota la direcció d’Efraim Barkan.

Quatre grups de l’est d’Europa presentaran espectacles de teatre-dansa: Geòrgia, Romania, Rússia i Ucraïna. Es tracta d’espectacles gestuals que es podran veure al Centre Cultural La Mercè i tres d’aquestes companyies ―les de Geòrgia, Romania i Ucraïna― també protagonitzaran una marató de teatre i dansa amb fragments dels seus espectacles, el divendres 30 d’agost (22h) a la Casa de Cultura.

En aquesta edició del festival es reprèn el Petit FITAG i es presentarà a la Casa de Cultura el projecte audiovisual De l’escenari a la pantalla, que consisteix en la realització d’una sèrie de ficció en català que tindrà com a escenari Girona, Sant Pol de Mar, Sant Gregori i altres punts de la vall de Llémena. La producció, amateur, la dirigirà Joan Roura i hi actuarà el grup de Sant Gregori Increixendo. Es presentarà en l’edició del Fitag del 2020.

Les entrades per a les funcions de pagament ja han sortit a la venda, al web Fitag i a un preu general de cinc euros. En el web també hi trobareu tota la informació sobre espectacles, horaris i espais.