(A)phonica, el festival de Banyoles que explora la veu

Vinicio Capossela, Sångensemblen Amanda, Roger Mas i Santi Balmes, amb Clara Segura i Fluren Ferrer, són només alguns dels concerts més atraients de l’(a)phònica, el festival de la veu de Banyoles, que celebrarà la seva quinzena edició del 13 al 17 de juny. De fet, l'(a)phònica ha programat fins a un total de 44 propostes de cançó d’autor, beatbox, pop, soul, òpera o reggae.

El festival, que compta amb un cartell en què hi figuren grans noms de casa nostra i artistes internacionals, però també propostes emergents i arriscades, l’obrirà el dimecres dia 13 una proposta molt singular: Santi Balmes, l’actriu Clara Segura i el pianista i productor Fluren Ferrer presentaran a l’Auditori de Banyoles un espectacle de poesia basat en el llibre Canción de Bruma (2017) del cantant de Love of Lesbian, en què barreja poesia i prosa poètica. Música, paraula i interpretació fusionats en una proposta a tres bandes. Abans ja s’haurà inaugurat l’exposició Dibuix en directe al Museu Darder, formada per les il·lustracions realitzades per diversos artistes durant la passada edició del festival.

Divendres actuaran Judit Nedderman, Vinicio Capossela, Senyor Oca i Dr. Calypso. Capossela, un dels caps de cartell del festival, actuarà a l’escenari Estrella Damm del Club Natació Banyoles on hi oferirà un recital basat en el seu disc Canzoni della Cupa (La Cupa/Warner, 2016), mentre que Nedderman també presentarà a l’Auditori el seu darrer disc, Nua (Satelite K, 2018).

Roger Mas, teatre i homenatge a Otis Redding

Dissabte l’activitat del festival es multiplica. Hi actuaran o s’hi veuran els espectacles d’Intana, Roger Mas, The Hanfris Quartet, David Verdaguer i Òscar Machancoses, Xarim Aresté, Tornaveu, Illuminati i The Otis Redding Show. Intana és una proposta nova de pop acústic, liderada per la cantant i compositora Núria Moliner; Roger Mas, que és un dels altres caps de cartell, presenta el seu darrer disc, Parnàs (Satélite K, 2018) al claustre del Monestir de Sant Esteve; The Hanfris Quartet és un grup de barbershop que us encantarà, mentre que Xarim Aresté, que actua a La Tirona, ja ha esgotat les entrades disponibles. L’humor i el toc teatral el posaran Verdaguer i Machancoses amb l’espectacle Dos machos verdes fritos, una barreja de teatre, vodevil i musical, com també els Illuminati, amb l’espectacle Tenors, que parodia els recitals que durant els 90 van fer els famosos Tres Tenors (Domingo, Pavarotti i Carreras). La Muralla acollirà dues actuacions, la de Tornaveus, grup de polifonia tradicional catalana, i l’homenatge al rei del soul, Otis Redding, de la mà d’un seguit d’artistes destacats del soul i el funk català, dirigits per Lalo López.

Sångensemblen Amanda: veu, teatre i dansa

Diumenge dia 17 actuaran The Penguins amb Reggae per xics, al matí, pels més petits. A la tarda serà el torn de Ferran Palau, seguit d’una de les propostes internacionals del festival, els alemanys Chris Kramer & Beatbox’n’Blues, que mescla blues i beatbox; de Marcel Lázara i Júlia Arrey a La Tirona -entrades exhaurides-, d’Ariel Rot i, finalment, del Petit de Cal Eril i de la formació sueca Sångensemblen Amanda, considerat com un dels grups vocals més destacats de l’escena musical europea, oferirà una actuació única a l’Estat espanyol, amb una proposta de veu, teatre i dansa.

Tota aquesta activitat musical i escènica es complementa amb la programació d’activitats paral·leles per explorar la veu des de tots els vessants possibles. És al cas dels tasts de concerts, amb propostes emergents en diferents bars de la ciutat: The Bird Yellow, Ana Rossi i Marta Roma, Baba Flow, Velvet Jeans, Salvatge Cor, Claudia Cabero Trio, Adam Giles Levy i Marala, entre d’altres. Així mateix, tindran lloc altres propostes com exposicions, instal·lacions artístiques, la transmissió de l’òpera Manon Lescaut del Liceu a la Fresca, la 18a Trobada de Cantaires del Pla de l’Estany, les actuacions de les formacions de veu de l’EMMB (Escola Municipal de Música de Banyoles), un taller sobre emocions i la imatge gràfica del festival, i una presentació del festival a Girona en el marc del Mercat La Volta de Sant Narcís.

El caràcter popular del festival banyolí és absolutament indiscutible, ja que tres quartes parts dels concerts i activitats programades són gratuïtes. Les entrades i abonaments ja són a la venda al web del festival.