Begur celebra el llegat dels “americanos” a la Fira d’Indians

“Americanos” és el sobrenom que van rebre a diversos llocs del país aquella vilatans que, al llarg del segle XIX van emigrar a l’illa de Cuba per mirar de trobar una vida millor. Alguns van tenir èxit i van constituir negocis pròspers. En tornar a les seves localitats d’orígen, en alguns casos es van abocar a la filantropia, a la creació de negocis que generaven feina i riquesa i van construir ostentosos habitatges que pretenien recrear l’estil de vida de Cuba. A Begur, la petja dels “americanos” és profunda i el seu llegat ha condicionat definitivament la seva morfologia i la idiosincràsia dels vilatans.

La celebració de l’intens vincle entre Cuba i Begur es tradueix en la Fira d’Indians, que es celebra des del 2004 a la localitat baixempordanesa i enguany es viurà del 6 al 8 de setembre. Begur es transforma literalment per reviure aquell període històric. Els carrers i places de Begur acullen un mercat de productes d’ultramar, mostres d’oficis i un munt d’activitats: concerts, tallers de salsa, percussió, ball i fins i tot de bufar vidre, recreacions teatralitzades, visites guiades, teatre, cinema, conferències i exposicions.

La fira comptarà amb els ritmes caribenys de grups cubans de renom internacional, com ara Barnahabana o la Máquina del Sabor. Tampoc no hi faltaran les havaneres, amb Peix Fregit, les cançons de taverna i espectacles de carrer, amb recreacions de l’època dels indians. També s’estrenarà l’Havanera del Mil·lenari del Castell de Begur, a càrrec del grup de Teatre Mutis. Podeu consultar el programa en aquest enllaç. Del 6 al 8 de setembre, a Begur hi viureu un ambient únic, no us ho perdeu!

Imatges: Fira d’Indians de Begur 2018. Ajuntament de Begur.VisitBegur.