Camí de la Retirada, de Molló a Prats per Coll d’Ares

Anomenem “camí de la Retirada” a qualsevol de les rutes que seguiren els exiliats, tant civils com militars, per creuar la frontera en direcció a França. Es pot dir que hi hagué molts “camins de la Retirada”, alguns més transitats que d’altres. Un dels més importants és el que transcorre de Molló a Prats de Molló, a través del coll d’Ares. Es calcula que entre 85.000 i 95.000 persones van travessar els Pirineus i la frontera, camí de l’exili, seguint aquest itinerari entre el gener i el març de 1939Molts dels refugiats van ser acollits en un primer moment pels habitants de Prats de Molló, localitat que es va convertir en un improvisat campament on milers de persones van ser atesos.

El proper dissabte, un dels actes de commemoració del 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil, serà la inauguració de les obres de millora d’aquest camí de la Retirada. A les 8 del matí està prevista la sortida de la caminada guiada des de l’Ajuntament de Molló, a la plaça del Conflent. La distància a recòrrer és d’aproximadament 14 quilòmetres, la durada de la caminada és de 4 hores -sense comptar parades- i finalitza a la plaça del Firal, de Prats de Molló. Les inscripcions es poden realitzar a l’Ajuntament de Molló (972.74.03.87 o info@mollo.cat) i els inscrits retornaran al punt de partida en un autobús gratuït. Les places són limitades. La caminada es repetirà el 20 d’abril, 20 de juliol i 9 d’agost (8h).

El dia següent, el proper diumenge (11.30h) es presentarà la “Cartografia del patrimoni militar de la Vall de Camprodon, del segle XX”, obra d’Alícia Guillaumes, a la sala polivalent de l’Ajuntament de Molló. Mitja hora més tard, a les 12 del migdia, a la mateixa sala, l’historiador Agustí Alcoberro pronunciarà la conferència Els exilis de la història.

Aquest cicle d’actes, que va començar el dia 9 de febrer, continuarà celebrant-se fins a mitjans d’agost. De fet, es tancarà amb una altra caminada guiada nocturna pel camí de la Retirada, el proper 17 d’agost. Podeu consultar la programació de tots els actes en aquest enllaç.

​Imatge: Molló. Ajuntament de Molló.