Camins d’aigua: itineraris de descoberta al Baix Ter

La Universitat de Girona (UdG) ha dissenyat tres itineraris digitals per tal de descobrir el patrimoni a l’entorn de rius i recs al Baix Ter. Aquestes recorreguts són fruit d’una recerca duta a terme pels investigadors del Departament de Geografia de la UdG, que ha permès identificar 117 elements patrimonials –naturals i culturals– inventariats al Baix Ter. Girona és una de les regions europees que s’ubica en un entorn geogràfic en que la presència de cursos d’aigua naturals o artificials és considerada un actiu patrimonial. Partint d’aquesta premisa es va bastir un projecte que compta amb finançament europeu i en què han participat, a més de la UdG, universitats de les ciutats europees de Leiden (Holanda), Brighton (Regne Unit) i Venècia (Itàlia).

L’objectiu del projecte, anomenat European Waterways Heritage: Re-evaluating European Minor Rivers and Canal as Cultural Landscapes (EUWATHER), ha estat fer una recerca conjunta per tal de generar coneixement i valorar aquest patrimoni històric, natural i cultural vinculat a rius, rieres, recs i canals. Els itineraris permeten descobrir el valuós patrimoni que acompanya els cursos d’aigua i, en aquest cas, els cursos d’aigua de caràcter secundari, que segons la investigadora principal del projecte a la UdG, Anna Ribas, “no han rebut, sovint, ni l’atenció ni la promoció que es mereixen”.

117 elements patrimonials al Baix Ter

Els investigadors de la UdG han centrat la seva mirada en el Baix Ter, a les comarques gironines. Concretament en els recs del molí de Pals, de Sentmenat i del Ter Vell, i hi han inventariat fins a 117 elements patrimonials d’interès, dissenyant itineraris de descoberta per a cadascun dels recs. Aquests itineraris es poden fer en bicicleta i a peu i permeten contemplar el paisatge i el ric patrimoni cultural i natural –tangible i intangible– que es troba al llarg del traçat. A més de conèixer el patrimoni històric vinculat als recs com molins o rescloses, l’itinerari també vincula a l’entorn altres elements culturals: obres pictòriques, cançons o tradicions que tenen  aveure amb el territori. En el cas de l’itinerari del canal de Sentmenat, per exemple, l’usuari podrà descobrir quadres de Lluís Roura (Sant Miquel de Campmajor, 1943) i José Maria Mascort (Barcelona, 1890-1947), la processó de Verges o cançons com País petit de Lluís Llach (Girona, 1948) o Quan dic l’Escala de Josep Tero (L’Escala, 1951).

El que és més interessant és com es posa tota aquesta informació a l’abast de l’usuari. Primer, a partir del web Waterways Explorer, però també estan disponibles aquests itineraris interactius a la plataforma  izi.TRAVEL, en què es poden descarregar de manera gratuïta al mòbil. Una manera excel·lent de donar a conèixer el nostre patrimoni històric, natural i cultural, amb una projecció turística indiscutible. Una gran eina.