La Mancomunitat de la Vall de Camprodon us ofereix el recurs gamificat Camins i Batalles, bastit sobre el Projecte Patrimoni Militar de la Vall de Camprodon, que ha estat possible organitzar gràcies a un programa europeu de cooperació transfronterera amb l’objectiu de dinamitzar cultural i turísticament la Vall, sobretot des d’un punt de vista històric per la part de recuperació de memòria històrica que s’ha dut a terme.
El programa El Patrimoni Militar de la Vall de Camprodon s’ha construït inventariant elements patrimonials, fent un buidatge documental i fitxes descriptives, a més de comptar amb l’assessorament d’experts i fer visites de camp en una primera fase, mentre que en la segona fase es van fer treballs de cartografia i georeferenciació a través del producte Instamaps de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i del mapa compartit del patrimoni militar de la Vall de Camprodon. Pel que fa al desenvolupament de l’Instamaps, s’han tingut en compte l’edat mitjana i moderna, les batalles de Camprodon, el Castell, la comunitat jueva, les mugues de la Vall de Camprodon, la Ral, Sant Antoni Vell i, pel que fa al segle XX, elements com els búnquers, trinxeres, la revolta del 36, accidents d’avió, hospitals i allotjaments de refugiats, la residència de Negrin i els camins de l’exili.

L’objectiu de tot plegat és activar i fer visitable el patrimoni militar de la Vall de Camprodon a través del storytelling, la gamificació i recursos transmèdia. Això ha estat possible gràcies a la construcció de relats pensats per experimentar diversos episodis militars de forma divulgativa i adreçats a tots els públics: familiar, escolar i adult. Simultàniament, s’han pensat itineraris senderistes aprofitant recorreguts existents, integrant-hi elements patrimonials militars i dinàmiques d’interacció i descoberta adients als episodis històrics escollits.

S’han creat tres eixos narratius. El primer succeeix al Castell de Rocabruna durant el setge de la fam, en què el primer protagonista medieval serà el fill del senyor de Rocabruna, que escriu al seu pare en el segle de la fam durant l’assetjament dels sarraïns demanant-li ajuda i consol. El segon eix es basa en la batalla de Camprodon a les planes de Llanars, on què protagonista de la guerra moderna és un membre del sometent i participant a la batalla de Camprodon el 1658, que li escriu a la seva mare per explicar-li les seves penúries. El tercer eix és el de la guerra civil espanyola i el camí de la retirada on el tercer personatge és la núvia d’un soldat republicà que fa el camí de la retirada quan l’escriu i li explica el seu pas per Coll d’Ares. Es calcula que entre 85.000 i 95.000 persones van travessar aquests cims entre el gener i el març de 1939. Cadascun d’aquests tres eixos, a més, té la seva pròpia marca, el seu propi pictograma, una icona que acompanya els senderistes, distingint l’itinerari que fan. Els tres pictogrames són versions diferenciades d’una explosió.

Les eines utilitzades per viure l’experiència són una webapp i un mapa guia. Pensat des d’un punt de vista turístic i pràctic, la webbapp és un accés directe a través de l ́enllaç www.caminsibatalles.cat per tal que no calgui descarregar l’aplicació al mòbil. Per jugar-hi, però, s’ha d’estar sobre el terreny. Dins la webapp hi ha tres dinàmiques de joc: fer un trencaclosques, una pregunta-resposta i un checking, cadascun dels quals atorga recompenses en forma de punts al perfil del participant. També s’inclouen imatges en 3D de diferents entorns de la Vall per a què a l’usuari que prepara la visita li sigui suggerent anar cap a la Vall de Camprodon.

El mapa guia és una altre recurs en format díptic de paper que estarà a disposició del públic en les oficines de turisme que conté de forma visible els tres itineraris explicats, fotos il·lustratives de cada trajecte i els codis QR amb l ́enllaç a la webapp i a l ́instamaps. El millor de tot és que aquest recurs quedat obert per afegir altres continguts i funcions.
Imatge destacada: Muga 511. Foto: Webapp Camins i Batalles / Alícia Guillaumes.