Camprodon homenatja l’artista Manel Surroca instituint un premi de pintura

Un pintor de Camprodon havia de destacar per l’ús del color. Aquesta regla la compleix l’artista Manel Surroca (Camprodon 1917-2007), el centenari del naixement del qual s’està commemorant aquests mesos a la localitat ripollesa. En el marc de la commemoració d’aquesta efemèride l’Ajuntament de Camprodon ha decidit convocar per primera vegada, amb voluntat de continuïtat, el Premi de Pintura Manel Surroca-Pirineu de Girona, que s’ha presentat a la seu del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, amb l’assistència del director general del Patronat, Ramon Ramos, de l’alcalde de Camprodon, Xavier Sala, de la regidora de Cultura, Anna Colomer i de la neboda de Surroca en representació de la família del pintor, Conxita Soler.

L’objectiu de la convocatòria del premi, així com el de la desena llarga d’actes organitzats amb motiu del centenari, tal i com expliquen Sala i Colomer, és  “fer perdurar i difondre el seu llegat, la seva obra. Manel Surroca -continua Sala- és, sense dubte, un dels nostres més notables i destacats ambaixadors arreu del país i fora de les nostres fronteres. La seva obra i el seu bagatge artístic únics i la seva estima i profund arrelament a la vila el converteixen en una figura clau de la nostra història com a poble.” Sala explica que han cercat la complicitat del Patronat per tal que el projecte sigui “més obert, més inclusiu i que tingui projecció més enllà de la vila”. Mentre, Colomer detallava part de les bases de participació del premi, en què s’hi pot trobar la composició del jurat, amb els historiadors de l’art Joan Sala i Mercè Vila, a més de l’artista Nahum Villèlia.  La participació en aquest concurs de pintura seca està reservada a artistes majors de 18 anys, la tècnica i la temàtica són lliures i la dotació és de 1.500 euros per a l’obra guanyadora. L’obra presentada ha de ser inèdita. Colomer va fer una crida a la participació i assegura que «aquest premi és el millor dels homenatges possibles que podem fer a un dels artistes més icònics de l’art català i a un dels camprodonins més il·lustres de tots els temps».

El termini de presentació d’obres es tanca el 30 de setembre, aquestes s’hauran d’entregar entre l’1 i el 15 de novembre i el jurat farà una primera selecció d’obres finalistes, que seran objecte d’una exposició del 15 de novembre fins el 23 de desembre del 2017, dia en què es farà públic el veredicte del jurat. Es dona la circumstància que en aquesta data farà exactament 10 anys del traspàs de Manel Surroca.

La resta de la programació commemorativa del Centenari Manel Surroca 2017 la composen una desena d’activitats culturals i artístiques que tenen lloc a Camprodon per donar a conèixer la figura del cèlebre artista i pintor camprodoní com ara una exposició amb pintures cedides per veïns i veïnes de Camprodon que es podrà visitar del 22 de juliol a l’11 de setembre; una xerrada a l’Escola Doctor Robert; un concurs de pintura ràpida; visites guiades pel municipi i a l’exposició d’obres inèdites; la projecció d’un quadre sobre la llera del riu Ter feta amb mapping; la publicació d’un llibre sobre Manel Surroca escrit a quatre mans per Mercè Vila i David Fernández i una taula rodona d’experts en obra de Manel Surroca a Camprodon i Barcelona.