Cançó de Reis i els fanalets. Museu Etnogràfic de Ripoll

La vila de Ripoll té una cançó pròpia, que es canta en el moment que s’espera l’arribada dels Reis Mags amb els fanalets ben vistents, que fa així:

Els Reis arriben,

porten torrons,

de la Mallorca,

de la cua torta.

Els Reis de l’Orient,

porten coses per tota la gent.

Si fillet, no fillet,

coca blanca, coca blanca.

Si fillet, no fillet,

coca blanca i torronet!

Sobre aquesta cançó Agustí Dalmau i Font, historiador i arxiver de l’Ajuntament de Ripoll, va escriure un article sobre els seus orígens i significat en què explica que aquesta cantarella que entonen els ripollesos cada 5 de gener data de finals del segle XIX. Dalmau remarca que la cançó va ser introduïda per gent forana, segons el periòdic La Veu Comarcal (16/1/1915), que també publica la lletra de la cançó, amb alguna variació respecte la que hem transcrit. Dalmau explica que, amb anterioritat a aquesta cançó -segona meitat del segle XIX-, en una altra cantarella es deia que els Reis arribaven per la clavaguera de Can Gasch.

La mainada són els protagonistes de la festa, òbviament. També a principis del segle XX, com queda palès a publicacions com La Veu Comarcal o El Puigmal, durant la jornada en qüestió, quan es feia fosc, la mainada sortia amb el seu fanalet cantant la cançó i fent el passant al voltant de l’església de Sant Eudald. Aleshores no existia la cavalcada de Reis, un invent de la segona meitat del segle XX. Els Mags no compareixien davant els infants i el seu únic rastre eren els presents que deixaven a balcons, coves o cistells. El fanalet era de factura casolana, amb materials quotidians que es podien trobar fàcilment. Un exemple és el que s’exposa al Museu Etnogràfic de Ripoll, un fanalet del 1950 de fusta i cartolina pintada, paper de seda, retallat i enganxat, amb les lletres “Visca els Tres Reis”.

Dalmau assegura en el seu article que “la cançó dels Reis forma part de la nostra essència, com ho palesa que només es canta a Ripoll. Per això s’ha de continuar cantant i sobretot, ensenyar-la a les noves generacions.”

Museu Etnogràfic de Ripoll

Plaça de l’Abat Oliba s/n 17500 Ripoll / Tel. 972 703 144 / museuetnografic@ajripoll.cat