Carmen Amaya i Begur, una història d’amor i un homenatge

Carmen Amaya, la bailaora flamenca més gran de la història, es va establir a Begur l’any 1961, al Mas d’en Pinc, una masia fortificada del segle XVII. Amaya era un mite del flamenc. Aquesta gitana catalana va néixer el 1913 al Somorrostro de Barcelona i, ja de ben menuda, acompanyada del seu pare, un guitarrista anomenat el Chino, ballava i cantava a les tavernes barcelonines. La popularitat de la que va ser coneguda com La Capitana es va començar a construir quan era una adolescent, primer a Madrid, a locals com el Villa Rosa o al Teatro Zorrilla, i després a l’exili a Amèrica, on hi van ser amb la seva família del 1936 al 1947. Allà s’hi va fer un nom i va tornar a l’Espanya franquista essent una figura de nivell mundial. La Capitana va continuar fent gires internacionals i també va intervenir en diverses pel·lícules, mentre la seva llegenda creixia.

Els darrers anys de la seva vida, el seu representant li va mostrar una imatge del Mas d’en Pinc, a Begur, se’n va enamorar i s’hi va establir. Va ser el seu darrer refugi. Generosa com era, la seva darrera actuació la va fer l’agost del 1963 al pati de l’antiga Fàbrica Forgas, actualment Plaça Forgas, per tal de recaptar diners per il·luminar el castell de Begur, que segons ella “estaba muy oscuro”. El seu darrer ball va ser de poc més d’un minut, que va ser tot el que li va permetre la malaltia que se l’enduria el 19 de novembre d’aquell mateix any. El dia abans de la seva mort va ser nomenada filla adoptiva de Begur i li van posar el seu nom al passeig que du fins el seu mas. La Capitana va ser enterrada a Begur, tot i que les seves restes van ser traslladades a Santander per desig del seu marit. Malgrat tot, en dos anys La Capitana havia tingut prou temps com per deixar la seva empremta en el poble i els vilatans: les portes del Mas d’en Pinc sempre eren obertes per a tothom.

L’any 2017 es va celebrar la primera edició del Festival Homenatge Carmen Amaya de Begur. Enguany, la tercera edició del festival dedicat a la bailaora es celebrarà els propers dies 23, 24 i 25 d’agost. El cicle comença divendres 23 amb una visita guiada al Mas d’en Pinc (19h), un taller de flamenc amb Mercedes Amaya “la Winy” (20h) i una sardinada popular (21h). Per a les dues darreres activitats cal inscripció prèvia.

Dissabte dia 24 d’agost, al Pati de les Escoles Velles, es podrà veure una sessió doble (19.30h i 22.30h) de l’espectacle de flamenc Las Amaya, protagonitzat per una de les nebodes de Carmen Amaya i la filla de la primera, que viatgen des de Mèxic per ballar a Begur. Posteriorment (24h), allà mateix, obert a tot el públic, es celebrarà la Festa de la llum, amb l’actuació de Peret Reyes (rumba catalana). Tancarà el festival, diumenge dia 25, una sessió de cinema a la fresca (22h) al mateix Pati de les Escoles Velles, en que s’hi projectarà Los Tarantos (Francesc Rovira-Beleta, 1963), que va ser la darrera pel·lícula en que va intervenir Carmen Amaya. Les entrades s’han d’aquirir a l’oficina de turisme o, una hora abans, al mateix lloc de projecció. A les 12 de la nit el colofó del festival serà una festa flamenca al C-roak de Begur. Tota la informació la podreu trobar en aquest enllaç.