Un cafè a Can Benet, la conversa, l’amistat i un profund amor per la música. Aquests van ser els catalitzadors perfectes, ara fa més de 40 anys, el 1976, per al naixement de la Nit dels Músics Cassanencs que es du a terme puntualment a Cassà de la Selva, des de llavors, el divendres abans de la festa major. Enguany es celebrarà la 41a edició de la trobada, divendres 20 de maig (22h) a la plaça de la Coma. Una seixantena de músics cassanencs o relacionats d’alguna manera amb la localitat, sota la batuta d’Antoni Mas, interpretaran un programa composat de sis sardanes, sis peces una de les quals, la darrera, al caire de la mitjanit, serà com ja és tradicional El Sereno, que s’ha convertit en l’himne de l’esdeveniment. Aquesta peça la va composar el cassanenc Josep Coll, inspirant-se en la cantarella del sereno de la localitat, quan encara existia aquesta figura i sortia a la mitja nit pels carrers de Cassà, per assabentar als seus convilatans de l’hora que era.
Antoni Mas, el director de la monumental cobla, hi era present a Can Benet, en aquell cafè, amb El Moreno, el Pare Camps, en Modest Puig -de qui va heretar la batuta de director de la supercobla-, en Cortada, en Josep Moré o en Víctor Matas, entre d’altres. La celebració de la trobada d’enguany no coincideix amb cap efemèride o data destacada, però a Mas li fa una il·lusió especial, perquè es retrà homenatge a Pere Mercader i Terrades, fill de Cassà, mestre de músics, d’entre els quals el mateix Mas, compositor de sardanes, sarsueles i música per a orquestra i piano. Mercader compartirà homenatge amb el seu pare, Pere Mercader i Andreu, que es dedicava prioritariament a compondre. De fet, en el programa del concert d’enguany hi ha dues peces del pare i una del fill, a més d’El Sereno. Mas, que estava acompanyat en la presentació de la trobada per Quim Massa (president dels Amics de la Sardana), Jaume Dulsat (diputat de la Diputació de Girona i alcalde de Lloret de Mar) i Martí Vallès (alcalde de Cassà), celebra que la trobada sigui considerada com un atractiu turístic, patrimoni cultural immaterial de les nostres contrades i element diferenciador respecte d’altres destinacions turístiques de la demarcació. Un fet que emociona especialment el director de la trobada és que els músics joves mostren molta il·lusió per tocar amb alguns dels seus mestres o referents, mentre que els més veterans tenen l’oportunitat de “treure la pols” a l’instrument i fer un parell de mesos “de llavi” per estar en perfectes condicions pel concert.
És indubtable, com assenyala l’alcalde de la vila, Martí Vallès, que Cassà és un poble de músics. A més del calendari d’esdeveniments musicals com la Nit dels Músics; Cassà es vesteix de música; Solfejant; Nit del Cremat o el festival Càntut de nova creació, conviuen al poble dues cobles centenàries, La Principal de Cassà i la Cobla Selvatana, i estan vinculats a la localitat innombrables músics que han composat, que han escampat el seu mestratge i que han tocat o toquen encara en cobles cassanenques, gironines i d’arreu del país. A la Nit dels Músics s’hi han estrenat fins a una vintena de peces i la plaça s’omple de gom a gom per assistir al concert. De fet, en la 20a edició de l’esdeveniment, l’any 1995, es va produir un fet absolutament insòlit: un concert de sardanes va omplir de gent el camp de futbol i es va convertir en l’audició de sardanes més multitudinària de la història. La supercobla que va tocar aplegava fins a 175 instrumentistes, superant la marca de 150 músics aplegats en la supercobla de la celebració del 10è aniversari. Centenars de persones ompliran divendres la plaça de la Coma per a l’audició, un espectacle digne de veure i de viure.