Cinc joies de Bolvir de Cerdanya

Bolvir és com una pedra preciosa encastada a la falda del Pirineu, a la Cerdanya. Un petit poble amb poc menys de 400 habitants que té els seus orígens en l’assentament ibèric d’El Castellot, del segle IV aC.  En aquest post us desgranem cinc motius pels quals paga la pena visitar Bolvir, tots ells relacionats amb la cultura, però també amb el turisme actiu.

Santa Cecília i la capella de l’Esperança

L’església de Santa Cecília és l’església parroquial actual i una esplèndida mostra de romànic (segle XII o inici del XIII), a la qual s’hi van afegir capelles laterals i un campanar de torre d’època moderna. En el Museu Nacional d’Art de Catalunya es conserva un frontal d’altar on s’hi representa la vida de Santa Cecília, amb escenes ordenades en dues fileres. A pocs metres s’hi troba la petita capella de l’Esperança, d’estil gòtic del segle XIV i reformada en època moderna, amb un gran campanar d’espadanya. Precisament el seu retaule gòtic, del segle XV, aprofitant que la capella és tancada al culte, es troba a l’esgésia de Santa Cecília. A més de fixar-vos en aquest retaule, paga la pena que pareu atenció a la portada del temple.

Espai Ceretània i jaciment El Castellot

L’Espai Ceretània és un museu i centre d’interpretació, vinculat íntimament al jaciment arqueològic El Castellot. La visita a l’espai inclou la sala d’exposicions permanents que explica les diferents fases del jaciment amb plafons informatius i vitrines amb els objectes recuperats, elements interactius i tàctils i un breu audiovisual de la història de la Cerdanya. També es pot contemplar la sala polivalent que acull exposicions temporals i, quan es realitzen excavacions, es pot observar al taller d’arqueologia els treballs de neteja i restauració de peces. Pel que fa a El Castellot, és un dels pocs poblats ibèrics localitzat al Pirineu i el més important dels ceretans localitzat fins avui. La seva primera ocupació es data, a priori, del segle IV aC., va rebre lleus influències del món romà (segles II-I aC) i després fou reocupat a l’alta edat mitjana (segles X-XII). Segons les darreres excavacions fetes, es pot confirmar que el general cartaginès Anníbal Barca va fer estada uns dies al Castellot quan va travessar els Pirineus, camí de Roma, en el transcurs de la segona guerra púnica, l’any 201 aC. Actualment el jaciment segueix en procés d’excavació, recerca i consolidació.

Camí de l’aigua

El camí de l’aigua passa pel nord del municipi i transcorre paral·lel a la sèquia de Ger. Es tracta d’un recorregut que es pot fer a peu i, amb certa destresa, amb BTT. Al llarg de l’itinerari s’hi han instal·lat indicacions i plafons informatius en els punts més rellevants. Són un total de 3 quilòmetres que es poden fer en dues hores de passejada i fins i tot hi ha dues dreceres per escurçar el trajecte si es desitja. L’itinerari comença al creuament de la sèquia de la solana de Ger amb el camí de Guils i finalitza més amunt de la Pleta de Bolvir, on hi ha instal·lades taules i cadires de pedra. Per internet es troba informació per fer geocaching.

La Torre del Remei

És una mansió-vila típica de començaments de segle XX, un palauet modernista convertit en l’actualitat en un hotel. L’estructura i estil original de la casa s’ha respectat, com també la magnífica cúpula o lluerna que corona la part central de l’edifici. La seva construcció (1910), promoguda pel banquer Agustí Manaut, va coincidir amb l’ascens de la burgesia catalana i l’arquitecte Freixa, deixeble de Gaudí, en va ser el responsable. En els anys 30 va ser escola i també hospital per passar, després de la guerra, una llarga època d’una certa letargia fins que el 1991 es va reobrir com a establiment hoteler.

Jazz, òpera i pop o rock

A l’estiu la música pren un paper protagonista a Bolvir, especialment a l’agost, ja que s’organitza el Festival B!, sessions del cicle Liceu a la Fresca i el Cicle de Jazz. El proper estiu el Festival B!, que ha vist passar a artistes i grups com Núria Graham, Itaca Band, Obeses, Lax’n’Busto, Gossos o Roba Estesa, arribarà a la seva cinquena edició, mentre que el Cicle de Jazz, que ja és un clàssic a l’estiu de la Cerdanya, celebrarà la seva dotzena edició. El Liceu a la Fresca ha portat fins a Bolvir, i cinc poblacions ceretanes més, retransmissions en directe, en alta resolució i un so impecable espectacles operístics com Manon Lescaut o Il trovatore.

Imatges: Emili Giménez/Aj. Bolvir – Josep de Tera – Víctor Ortiz.