Collars musicats. Museu Etnogràfic de Ripoll

Hi ha poca gent, fora del món rural, que conegui de què es parla quan es fa referència als collars musicats. El collar de l’animal és el complement de l’esquella, a la qual manté en el seu lloc sense que aquesta molesti a l’animal.

Al llarg de l’estiueig o en les hores mortes de l’hivern, mentre el rabadà tocava el flabiol, el pastor s’entretenia treballant la fusta de boix o de pi i elaborant estris que li serien útils a la muntanya i, a vegades, fent objectes d’art popular decorats amb incisions (en el llenguatge dels pastors, musicats). Abans de musicar la fusta, li donava la forma adient i tancava el collar amb un sistema format per una, dues o tres clàvies de fusta i una estella transversal.

Les eines que emprava eren una navalla i el cullerer o gratussa, un petit ganivet de fulla corba. Un exemple són els collars d’ovella que us mostrem, tots decorats de manera diferent, i que s’utilitzaven per a identificar determinades ovelles (la que estava prenyada, la que estava ferida, ….). Hi havia també, però, una finalitat protectora contra tota mena de desgràcies i malures.

Museu Etnogràfic de Ripoll

Plaça de l’Abat Oliba s/n 17500 Ripoll / Tel. 972 703 144 / museuetnografic@ajripoll.cat