Comença Som Cultura, el festival de les experiències culturals

Som Cultura, la primera edició del festival de les experiències culturals, organitzat pel Club de Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, comença aquest cap de setmana. Us hem fet una tria de les activitats imprescindibles d’aquesta iniciativa que té com a objectiu apropar l’oferta cultural, patrimonial i d’espectacles a un públic de proximitat durant el mes de novembre. Aquest és el primer d’una sèrie de posts, en què us recomanarem diverses d’aquestes activitats, agrupades per temàtiques.

Cap de setmana de pel·lícula amb Pandora y el holandés errante

Fa 50 anys Frank Sinatra va venir a Tossa de Mar per una afectació a la veu…era veritat? Venia per un altre motiu? Tossa es va omplir de paparazzis? Venia per tenir a prop Ava Gardner? Li va portar un collaret de perles o un espectacular collar de maragdes? Totes aquestes preguntes trobaran resposta durant el cap de setmana del 4, 5 i 6 de novembre a Tossa. L’obrirà la projecció de la pel·lícula i l’acte d’inauguració de l’exposició Ava a Tossa, de quan el glamour arribà a la Costa Brava de la mà de Pandora. La mostra és un recull de fotografies de Manel Fàbregas i de l’Agència EFE, al voltant del making off del film, així com d’altres instants de l’estada de l’actriu Ava Gardner i Sinatra a Tossa. L’exposició romandrà al claustre de la Casa de Cultura durant el mes de novembre. Durant el cap de setmana també es podran visitar més exposicions, com Costa Brava, Glam & Click -un recull de fotos del pas de personalitats de diversos àmbits per la població-; degustar galetes inspirades en Ava Gardner; degustar el MEnú Pandora a diversos restaurants; formar part de la trobada prevista d’instagramers; fer una visita guiada teatralitzada als escenaris del film de la mà del mateix Frank Sinatra -Sinatra, rere les passes de Pandora-; fer un Vermut de cine o assistir a la projecció del film La noche que no acaba, d’Isaki Lacuesta, amb presentació del mateix director.

Morir al Monestir de Ripoll

Aquesta activitat permet conèixer els rituals d’enterrament dels monjos i abats, i dels comtes que que afavoriren el Monestir de Ripoll. El visitant veurà les seves tombes o els llocs d’enterrament i descobirà la importància de la veneració de les relíquies i del simbolisme de la portalada com a monument funerari.

Game of Thrones, Game of Girona

S’ha parlat molt de Joc de Trons (Game of thrones), una sèrie de fama mundial. Girona és una de les localitzacions en què es va gravar la sisena temporada de la popular sèrie. La proposta de l’Associació de Guies de Girona és doble. La Game of Girona Locations (6 i 20 de novembre) és una visita, en català, d’1.30h de durada i està adreçada al públic en general. La Game of Girona Experience (13 i 27 de novembre) és una visita en català (i en castellà, francès o anglès sota demanda) molt més extensa, de 3 hores de durada, i per gaudir plenament de la visita cal haver vist la sisena temporada i ser molt fan de Joc de Trons. El visitant coneix com va començar tot, on va passar tot, les particularitats, els escenaris, les corredisses…

Palafrugell, literatura i escultura

Aquesta és una activitat per passar un dia (12 de novembre) a Palafrugell i visitar dues fundacions culturals que treballen per a la difusió cultural del passat més proper a través de la literatura de Josep Pla i de l’actualitat a partir de l’escultura contemporània. D’una banda, la Fundació Josep Pla ofereix una visita guiada a l’exposició temporal Josep Pla i la civilització surera i un passeig pel centre de Palafrugell que realitzarà Annie Unland, comissària de l’exposició i autora del llibre del mateix títol. D’altra banda, a la Fundació Vila Casas es podrà gaudir d’una visita a l’exposició guiada pel propi autor, Laurent Martin, Lo, a l’exposició Sur les chemins du bambou: un recull de l’experiència de l’artista en els seus periples a través de la geografia del bambú.

Coneix la vila termal de Caldes de Malavella

Aquesta proposta inclou una visita a les termes romanes de Caldes guiada per l’arqueòleg Joan Llinàs, director de les darreres excavacions. Posteriorment, a l’interior del Balneari Prats, es celebrarà un berenar tertúlia en què els participants descobriran curiositats i quines personalitats han passat per aquest establiment històric. Per finalitzar, l’experiència del termalisme serà viscuda de primer mà, amb un bany a les aigües termals a 34 graus de la piscina exterior d’aquest balneari. Les places són limitades i per estricte ordre d’inscripció. L’11 i el 25 de novembre són els dies programats per dur a terme aquesta activitat.

Imatges: EFE, monestirderipoll.cat, Fundació Vila Casas, Arxiu PTCBG, Ajuntament de Caldes