Conegueu l’Empordà medieval pam a pam gràcies al projecte “Espais medievals”

L’aliança dels consells comarcals del Baix i l’Alt Empordà en la promoció de la marca Empordà, sota l’etiqueta #JoSocEmporda, té un seguit d’efectes beneficiosos. Un dels més interessants és la creació del projecte Espais Medievals, un programa de gairebé una quarantena de visites guiades, itineraris i activitats des del mes de juliol al de novembre, que té com a objectiu donar a conèixer el patrimoni cultural i cooperar en una descoberta tranquil·la de la destinació turística Empordà.

Les visites estan programades per ser realitzades en grups reduïts, en cap cas es supera la trentena de persones i hi ha una gran majoria de 15 o 20 visitants, de manera que permet que l’activitat sigui relaxada. Les visites es poden seguir en ocasions de manera teatralitzada, en d’altres són guies professionals els qui la fan, però també les poden conduir erudits en la història local o veritables savis pel que fa al nostre patrimoni cultural, com ara Joan Badia i Homs.

Sant Quirze de Colera. Foto: Soc Empordà.

Precisament, en el capítol de visites destacades remarquem la que Badia i Homs, un veritable estudiós, historiador de l’art autodidacte i especialista en arquitectura medieval de l’Empordà, oferirà al conjunt romànic de Sant Quirze de Colera, al monestir i a l’ermita de Santa Maria, en una jornada de portes obertes que es celebrarà el 12 de setembre. També al setembre hi ha una altra visita que remarquem, una passejada pel veïnat medieval de Sant Martí d’Empúries per tal de conèixer l’inici del seu poblament, la primera capital del comtat i la seva evolució. L’itinerari inclou l’església, la Miranda, la muralla i el jardí de Víctor Català.

Torre de guaita de Sant Sebastià. Foto: Soc Empordà.

La torre de guaita de Sant Sebastià de la Guarda del segle XV, a Llafranc (Palafrugell) i els seus voltants, amb un important jaciment ibèric, són l’objecte de la visita La costa dels pirates, l’art del saqueig, especialment adreçada a la gent jove. Els participants aprendran de forma divertida l’existència d’uns personatges que van condicionar la vida de la gent als pobles i masos de Palafrugell: els pirates. S’endinsaran en la història de la muntanya: ibers, pirates, torres de guaita, el far i moltes coses més que els faran somiar amb mil i una aventures. La torre de Sant Sebastià també és objecte d’una segona proposta, la visita titulada Els secrets del vigilant de la torre de guaita, una activitat familiar per a conèixer la història de la torre, punt de vigilància contra la pirateria en l’època medieval i moderna.

Monestir de Sant Pere de Rodes. Foto: Soc Empordà.

El proper 5 d’agost, el monestir de Sant Pere de Rodes ofereix la visita Entre el poble i el monestir, que descobreix el passat medieval de la muntanya de Verdera. La visita no es circumscriu únicament al monestir de Sant Pere de Rodes, sinó que inclou un itinerari que farà parades a l’antic poble de Santa Creu i l’església de Santa Helena. El monestir és un dels nombrosos testimonis de l’arquitectura romànica catalana, però potser és un dels més sofisticats arquitectònicament. Tant sorprenent com aquesta visita és la que està programada el 19 d’agost a Santa Maria de Bell-lloc (Santa Critina d’Aro), que havia estat una vil·la romana amb termes, una capella paleocristiana, una església romànica i un cementiri tardoantic i medieval. Tot això en una església, la de Santa Maria, que juntament amb la tècnica de l’arqueologia vertical porta el visitant a descobrir la tardoantiguitat: el pas de l’imperi romà a l’edat mitjana. Aquesta és una activitat sobretot familiar, apta per a infants a partir dels 6 anys.

Un moment de Medievàlia, amb el tercet de Pedro Burruezo. Foto: Soc Empordà.

Medievàlia és una de les activitats més singulars que formen part del projecte i segurament una de les més completes. Tot gira a l’entorn dels secrets, la música i l’espiritualitat al monestir de Sant Feliu de Guíxols. La proposta inclou una visita especial a l’històric monestir benedictí de la localitat ganxona, durant la qual s’ofereixen explicacions sobre la realitat històrica i quotidiana del món medieval i monàstic. El tercet musical format per Pedro Burruezo, Maia Kanaan i Jordi Ortega posen les notes musicals en aquest recorregut, amb cançons perfumades de sons medievals, moriscos i sefardites, tot il·lustrant els diferents àmbits de l’edifici per finalitzar a l’Hort del Rector, on l’espai gastronòmic El Ginjoler oferirà als participants una copa de cava de cloenda al bell entorn dels jardins. Això serà gairebé a les acaballes de l’estiu, el 28 d’agost.

Santa Maria de Bell-lloc. Foto: Soc Empordà.

Ara bé, aquesta proposta també inclou visites a nuclis medievals o monuments tan importants com Castelló d’Empúries, Fortià, Peratallada, Sant Llorenç de la Muga, Lladó (monestir agustinià de Santa Maria), Monells, Agullana, Bàscara, Palau-sator, Maçanet de Cabrenys, la Tallada (i església de Sant Esteve Marenyà), Albanyà, Bellcaire, Corçà, Llers, Púbol (església), Sant Miquel de Garrigàs, la Bisbal, Romanyà, Palol Sabaldòria, Cadaqués i el comtat d’Empúries (històries de pirates), Verges, Forallac, Ultramort (església de Santa Eulàlia), Coll de Panissars de la Jonquera, monestir de Sant Miquel de Fluvià, les tres esglésies de Torroella de Fluvià, Vilacolum i Sant Tomàs, Navata, Peralada, Sant Joan de Bedenga (Bellcaire), La Ciutadella de Roses, l’església de Vilanant, monestir de Sant Llorenç de Sous (Albanyà), Pedret i Marzà, Llançà, Santa Maria del Palau (Massís del Montgrí), Castell d’Aro i el Castell de Benedormiens i al castell de Sant Esteve de Mar, a Palamós. Per consultar quines són les diferents sortides o visites del projecte Espais Medievals, les condicions, el preu i les dates, heu d’entrar en aquest enllaç.