El criptopórtic de la Casa dels Mosaics d’Empúries ja és visitable

La Casa dels Mosaics del jaciment grecoromà d’Empúries, una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), és un dels atractius més remarcables de la visita a aquest emplaçament. Aquesta visita es veu enriquida ara per l’obertura al públic, després de la seva restauració, adequació i museïtzació, del criptopórtic d’aquesta domus romana, a més d’altres espais, com el peristil. El criptopórtic és un passadís a recer, cobert per una volta, soterrani o semisoterrani, existent habitualment a les cases romanes de ciutadans acomodats o de grans edificis, que feia la funció de magatzem d’aliments que calia conservar (carn, gra…), però també podia fer la funció de fonaments de l’edifici o per compensar els desnivells del terreny en estructures importants. Per la seva banda, el peristil és un espai enjardinat i porticat existent també en les cases de ciutadans romans notables.

Aquest nou recurs interpretatiu, possible gràcies a un projecte inclòs en el programa ‘Patrimoni en Acció’ -impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat i ’Obra Social la ‘Caixa’-, ha permès recuperar per a la visita un element molt important de l’època romana, que millorarà el coneixement que té el visitant sobre les domus. La restauració del criptopórtic ha contemplat  la substitució de l’embigat, la restauració de tots els elements originals conservats d’època romana i la dotació dels serveis necessaris d’il·luminació i seguretat de l’espai per a la seva inclusió dins el recorregut actual del jaciment. També s’han consolidat i restaurat els murs i elements del peristil o ambulacre porticat i de les estructures del viridarium o jardí central. Aquest darrer s’ha enjardinat seguint els coneixements arqueològics que es tenen d’aquests espais.

La museïtzació s’ha completat amb la incorporació de recursos audiovisuals que permeten la projecció d’imatges, sobre els mateixos murs, que miren d’explicar l’ús i el funcionament del criptopórtic. La recreació de diversos personatges, habitants de la domus, així com restitucions virtuals en 3D de diferents parts i estances de la casa, ajuden a conduir el fil narratiu que ha de permetre el coneixement de la història i les característiques del que va ser un dels habitatges més important de la ciutat romana d’Empúries. Caius (l’actor Lluís Marco) i el seu esclau (interpretat per Toni González) reben els visitants i els guien en el recorregut. No us ho perdeu!

Horaris de visita guiada: 

  • De dilluns a divendres de 12,30 a 13,30h,
  • Dissabtes i diumenges : de 12h a 13h i de 13h a 14h 
  • Durada: 1h
  • Preu: 3€ /persona ( No inclou l’entrada al jaciment. Menors de 5 anys gratuit)

Visita guiada i projecció en català. Aforament limitat a 25 persones per sessió. 

Es recomana reserva prèvia al telèfon 972 77 59 76 o al correu reservesempuries@gencat.cat