‘Dalí, breaking news’, el geni sota els focus

És indubtable que Salvador Dalí tenia una habilitat innata per convertir-se en el centre d’atenció de qualsevol acte o trobada social a la que assistia. Especialment si apareixia per allà alguna càmera, ja sigui de fotografia o televisió. És per això que de material gràfic sobre el Dalí ‘personatge’ n’hi ha a gavadals. La mostra Dalí, breaking news, que es podrà visitar fins al 28 de maig a la sala d’exposicions de la Casa de Cultura de Llançà, és una exposició fotogràfica internacional que il·lustra el Dalí més mediàtic. L’exposició, organitzada conjuntament per la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l’Agència EFE, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Llançà, està formada per gairebé una quarantena d’imatges provinents del fons de l’Agència EFE, realitzades per diferents fotògrafs i protagonitzades per Salvador Dalí. La visita a la mostra proposa una anàlisi del genial pintor empordanès des del punt de vista del periodisme i aquesta habilitat de què parlàvem per convertir-se en el focus d’atenció de la premsa.

Aquesta exposició és itinerant. Es va presentar per primer cop a la ciutat natal de Dalí, Figueres, i posteriorment s’ha integrat al programa Exposicions Itinerants, de la Diputació de Girona, que la durà a fer un recorregut arreu de les comarques gironines i altres punts del país, de l’Estat espanyol i d’Europa: Lloret, Blanes, Girona, Barcelona, Madrid i Brussel·les.

Les fotografies de l’artista escollides per a la mostra segueixen un fil conductor estructurat en forma de diari i s’agrupen en sis àmbits diferenciats: culturapolítica, societat, ciència, internacional i media. En tots aquests àmbits, l’espectador pot conèixer i apropar-se a la figura de Dalí i a la seva teatralitat  natural a l’hora de relacionar-se amb el món. L’exposició consta de quaranta imatges de formats diferents i d’una entrevista, emesa el 27 de novembre del 1977, que el programa A fondo de TVE va fer a l’artista.

Foto: Martí Artalejo / Diputació de Girona