Dansa i moviment, capital Figueres

Del dia 2 al 6 juliol Figueres compartirà per sisè any consecutiu el títol de capital de l’Alt Empordà amb el de capital temporal de la dansa i el moviment al nostre país, gràcies a la celebració del festival Figueres Es Mou, que organitza l’entit Agitart, que coordina, organitza i lidera projectes artístics i educatius. La filosofia d’Agitart es basa en el convenciment de considerar la dansa com a bé social, cultural i com una eina pel desenvolupament de les persones. Aquesta idea amara la programació de la mostra, eminentment popular i de carrer amb només 4 de les activitats o espectacles dels 20 previstos sota cobert i només 2 d’aquests són de pagament.

El festival no deixa de ser una culminació de tota la feina que Agitart ha fet al llarg del curs, que es materialitza en aquestes 20 propostes, de les quals 6 són internacionals, 10 catalanes i 4 de la resta de l’estat. El primer dia ja s’inaugura un nou espai, la Biblioteca Fages de Climent, que acollirà la conferència Explicadansa de Toni Jodar (19.30h), que anirà seguida del Mou Jove (Plaça de l’Ajuntament, 21h) que és el resultat d’una convocatòria a la qual es podien presentar diferents artistes locals, joves d’entre 16 i 26 anys. En aquesta sessió s’adjudicarà a la millor proposta presentada una beca valorada en 1.000 euros per fer formació en diferents festivals estatals al llarg de tot l’estiu. La biblioteca també acollirà el dimarts dia 3 de juliol l’espectacle Olor de menta a partir de poemes de Joan Brossa, a càrrec d’Emma Riba i Laura Alcalà (19.30h). L’acció es traslladarà després al claustre de l’Institut Ramon Muntaner, on tindran lloc els tastets escènics Dramatis personae/Times moves slow amb Möbius Dance i un tast de tres vins diferents de la DO Empordà.

Set of Sets, de Guy Nader.

El dia 4 el festival s’accelera

Fa de mal recomanar els millors espectacles de la mostra, perquè tots paguen molt la pena. El nivell i la qualitat artística de les companyies participants queda fora de tot dubte. Després d’un parell de dies a mig gas, el dijous dia 4 de juliol el festival s’accelera, amb la Plaça de l’Ajuntament com a centre neuràlgic. S’hi podran veure Psammodromos, de la Jove Cia. de l’EDMC-El Corredor de Arena (19.30h); Pedestres, de Lina Valverde i Camilo Regueyra (19.45h); Anónimas Raíces, de Premoh’s Cru (20h) i 5 Days of Falling de Trashdollys (20.15h). Posteriorment es veurà l’espectacle de circ Amigoo, de Mumusic Circus (21h) a la Plaça de Catalunya i el festival es traslladarà als Cinemes Las Vegas, on es farà la projecció, a càrrec del Cineclub Dioptria, de la peça The feeling of going, creada per Ben Wright, que dirigia la companyia Skanes Dansteater a l’Opera de Malmö (22h).

El dia 5 la Plaça de l’Ajuntament torna a ser plaça de dansa amb Home, d’Akira Yoshida-Quiero Teatro (19.30h); Relationships, de Zhiren Dance Company (20h); El lago de los cisnes (El pequeño) de Mowhere Theatre (20.15h); Cowboy, de Michael Smith (20.30h); Jo no posava els títols a les meves obres (Sociedad Doctor Alonso), al Museu de l’Empordà (20.30h i 22h), per acabar la jornada amb Espera, el darrer espectacle de la Cia. de Circ Eia, a l’Església de Sant Pere (21.30h).

Companyia de Circ Eia. Foto: Ben Hopper.

Darrera jornada amb els energètics ‘Hippos’

La darrera jornada del festival, el dissabte dia 6 de juliol, començarà amb l’energia d’Hippos, de Zum Zum Teatre (19.30h), seguirà Meeting Point, d’Ertza (20h) i Galápago, d’Iván Benito (20.15h), en els tres casos a la Plaça de l’Ajuntament. L’espectacle que tancarà la mostra, al Teatre El Jardí (21h) és Set of sets, de Guy Nader i María Campos, que es va poder veure al darrer Sismògraf d’Olot i a Barcelona. D’altra banda, mentre duri el festival es faran tallers professionals amb professors com Guy Nader, Lali Ayguadé, Ben Wright, Maëva Berthelot i Sam Amos al Castell de Sant Ferran.