Hi ha pocs llocs tan íntimimament bells com els anomenats Banys Àrabs de Girona, una joia arquitectònica del romànic, uns banys públics que segueixen els models de les termes romanes, però que s’inspiren en la tipologia dels banys nord-africans, d’aquí el seu nom. Malgrat això, els elements constructius són plenament romànics, com l’arc de mig punt, les voltes de canó o els capitells corintis estilitzats a la manera del segle XIII. La primera referència històrica documental als banys és del 1194 i en el document es manifesta que han estat construïts per ordre del rei Alfons I el Cast.
La imatge més característica dels banys és el seu templet octogonal -la llanterna- i les vuit esveltes columnes que circunden una petita piscina, a l’apoditeri, que feia les funcions de vestidor i era on els usuaris reposaven abans o després del bany. A través de l’apoditeri s’accedeix al frigidari, al tedpidari, al caldari i al forn.
El Consell Comarcal del Gironès promou, un any més, durant el període estival, noves visites guiades a aquest monument, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), que ha sobreviscut sorprenentment als avatars de la història i que va ser reconvertit en monument obert al públic l’any 1932. Les visites guiades es fan de la mà de l’Associació de Guies de Girona i miren de transportar el visitant a l’Edat Mitjana, tot mostrant-li el funcionament, complex i sofisticat, dels banys i els seus trets diferencials respecte de les termes romanes. Durant la visita es desvetllen curiositats sobre la societat de l’època, especialment sobre com entenien la higiene.
Els mesos de juny, setembre i octubre, les visites es realitzen cada dissabte a les 11:30h, 12:15h i 13h, mentre que el mes de juliol es fan cada dijous i diumenge a les mateixes hores i el mes d’agost els dimarts, dijous i dissabte, també a les mateixes hores. Les inscripcions (4€) es poden fer directament als Banys Àrabs uns minuts abans de la visita, que es farà en català, castellà, anglès o francès, adaptant-se en funció de cada grup.