Un diumenge amb Joan Ponç

Un diumenge amb Joan Ponç és el nom de l’activitat que organitza el Museu d’Art Modern de Ceret (Vallespir, Catalunya Nord), en el marc de l’exposició Joan Ponç. Diàbolo, que es pot visitar fins el 27 de maig. Aquesta activitat consisteix en una visita guiada que combina l’exposició i el veïnat de la Roca de Pelancà (Vilallonga de Ter), on hi és ubicada una de les últimes residències de  l’artista i on resten les seves despulles. La visita comença a les 11 del matí, al museu, i a les 4 de la tarda es fa la visita guiada a l’entorn i la tomba de l’artista a la Roca de Pelancà, on els participants evocaran els darrers anys de la vida de Ponç.

Joan Ponç (Barcelona, 1927 – Sant Pau de Vença, 1984) va ser un visionari, una rara avis en la història de l’art de la postguerra a Catalunya i a l’Estat espanyol. Era un home amb un fort temperament i va ser el responsable d’iniciar la renovació plàstica d’avantguarda després de la Guerra Civil espanyola, com a cofundador del grup Dau al Set, amb Cuixart, Tàpies i Arnau Puig. Aquest moviment està inspirat en el surrealisme i deriva al que es va anomenar “magicisme plàstic“. El moviment va fer de pont entre les avantguardes internacionals dels anys 20 i 30 i l’informalisme que van assumir els membres del grup en la dècada dels 50, llevat precisament del mateix Ponç que va restar fidel al seu estil inicial la resta de la seva carrera. A Diàbolo, una mostra comissariada per Pilar Parcerisas, hi trobem l’obra de Ponç, en què sovintegen els personatges estranys, entre demoníacs i carnavalescos, en quadres que poden semblar un malson, però que potser per això resulten fascinants.

Les visites en català finalitzen elproper diumenge 20 de maig, mentre que es fan visites en francès el 22 d’abril i el 27 de maig. Les tarifes són de 12 euros la normal i de 6 euros la reduïda. Si  necessiteu més informació o fer reserves podeu contactar amb el Museu d’Art Modern de Ceret al correu electrònic service.educatif@musee-ceret.com o a través del telèfon 0033 4 68 87 97 34 o a través de l’entitat País d’Art i d’Història Transfronterer Les Valls Catalanes del Tec i del Ter, al correu electrònic informacio@vallscatalanes.org o al telèfon 0033 4 68 83 99 49. Els desplaçaments entre Ceret i La Roca (1:30 hores aproximadament) es faran en vehicle particular.

Imatges: Savis al capvespre, 1947 / Nocturn, 1950 / Tomba de Joan Ponç a la Roca de Pelancà.