Olot, Santa Pau, Tortellà, la Bisbal d’Empordà, Quart, Breda i Sant Hilari Sacalm són els diversos focus d’atenció de la ruta per descobrir oficis artesans que proposa el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, que transcorre per les comarques gironines i que forma part de la col·lecció de 8 rutes que aquest consorci proposa arreu del país. La ruta descobreix alguns dels oficis artesans a les nostres comarques, combinant-ho amb contes i llegendes, vinculades als diversos indrets i oficis.
L’itinerari engega a Olot, la capital de la Garrotxa, una terra volcànica que és una característica que en condiciona el seu tarannà i el de la gent que hi viu. Olot era un centre aglutinador de comerços i activitat d’una incontestable tradició artesana que ha estat capaç de reconvertir-se, sense perdre aquesta característica, fins el punt que és reconegut com a Punt d’Interès Artesanal de la Generalitat de Catalunya. Un exemple ben clar d’aquest esperit renovador és el Museu dels Sants, un espai dedicat a l’ofici artesà de la imatgeria religiosa. Aquest equipament acull el taller anomenat L’Art Cristià, que encara està en funcionament, produeix peces que s’exporten arreu del món i posseeix l’acreditació d’Ofici Singular de la Generalitat de Catalunya.

El segon punt de la ruta és la petita localitat de Sant Pau, coneguda per un dels exquisits productes que s’hi conreen, el fesol de Santa Pau, amb denominació d’origen protegida, i perquè el seu terme municipal inclou la major part de la Fageda d’en Jordà, un bosc excepcional amb aparença de bosc de conte, que s’assenta damunt d’una colada de lava procedent del volcà del Croscat. Una visita que us resultarà inoblidable si, a més, passeu per la Cooperativa La Fageda per conèixer un dels projectes de transformació social més importants i engrescadors d’Europa, d’on surten els “millors iogurts del món”.
Les culleres gegantines
En arribar a Tortellà, si no esteu avisats, és molt possible que us quedeu de pasta de moniato quan veieu que els fanals del carrer tenen la forma de culleres gegantines. Això s’explica per la dilatada tradició dels artesans de la vila en l’elaboració d’estris de cuina amb fusta de boix i, de fet, encara se’n fabriquen. Les culleres de Tortellà tenen l’acreditació d’Ofici Singular de la Generalitat de Catalunya i són un símbol, per això s’explica la forma dels fanals.
Abandonem la Garrotxa per anar cap al Baix Empordà, concretament a la que podem anomenar la capital de la ceràmica, la Bisbal d’Empordà, on es troba l’Escola de la Ceràmica, que té una projecció internacional, i compta amb el reconeixement de Zona d’Oficis Singulars de la Generalitat de Catalunya. La primera aturada, que és obligada, l’haureu de fer al Terracotta Museu, una fàbrica de ceràmica rehabilitada que, a més de fer les funcions de museu, és un centre d’interpretació de la ceràmica que allotja també sales d’exposicions permanents i temporals. Consta amb un fons de 10.000 peces i ofereix un ventall de tallers i activitats pedagògiques diverses amb què pretenen promocionar la ceràmica. Les botigues i tallers de ceramistes de la Bisbal es concentren al carrer de l’Aigüeta, punt de visita ineludible. No gaire lluny, a menys de 40 quilòmetres, ja al Gironès, hi trobem la vila de Quart, una altra localitat vinculada profundament amb la terrissa. Concretament l’artesania de la terrissa negra i vermella té el reconeixement d’Oficis Singulars de la Generalitat de Catalunya i són visites obligades la Confraria de les Olles, el Museu de la Terrissa, Bonadona Terrissers, Rajoleria Quintana o Ceràmiques Marcó, on podreu conèixer diverses maneres de treballar aquest material.
La terrissa de Breda
La Selva és la segona comarca gironina més habitada darrera el Gironès i la segona més extensa darrera l’Alt Empordà, comarca amb la que comparteix la particularitat de comptar amb zona marítima i zona interior, en el cas de la Selva amb una mica més de muntanya. Breda és la nostra parada, per tal de conèixer el seu passat i present terrissaire. la majoria de comerços de ceràmica i terrissa estan situats a la carretera d’Arbúcies, l’eix viari que travessa el municipi. La terrissa de Breda s’ha convertit en una icona, ja que forma part del patrimoni cultural de la vila des del segle XV i disposa del seu propi terrer, ubicat a la població veïna de Riells, que proveeix una argila molt refractària, idònia per produir peces per cuinar al foc.

Les Guilleries, massís muntanyós que va ser escenari de la majoria de passatges de la vida del popular bandoler català Joan de Serrallonga, és un punt d’interès abans d’arribar al destí de la ruta: Sant Hilari Sacalm. En aquesta localitat, l’especialitat artesana és la fusteria i la torneria. El visitant ho pot sospitar en ser rebut amb un objecte peculiar que només es podria trobar en un món de fantasia, la baldufa més gran del món, una joguina de gairebé 5 metres d’alçada feta amb fusta de pi. La visita obligada és al Centre Artesà de la Torneria, un espai dedicat a la fusta cremada i treballada al torn per fer mobiliari i objectes de decoració. S’hi programen demostracions de com es treballa la fusta i han desenvolupat un programa de suport a la innovació: el Cat Creació.
Imatge destacada: Museu dels Sants. Foto: Blai Farran.