Edredó de Rafael Masó pels seus pares. Casa Masó

L’any 1909 a la Casa Masó els germans i germanes de l’arquitecte Rafael Masó cercaven un regal per felicitar el sant del seu pare, que també es deia Rafael. Finalment varen decidir confeccionar un edredó brodat pel llit dels pares. Masó s’encarregaria del disseny i les noies del brodat i execució de la peça.

edredó detall frisCent vuit anys més tard, l’edredó ha esdevingut una de les peces més singulars de la col·lecció de la Fundació Rafael Masó. Es pot apreciar en la visita al cosidor de la casa, i actualment ha sortit d’aquest espai i forma part de l’exposició temporal ‘De l’amor és lo jardí’: Masó i els teixits, oberta del 17 de desembre al 15 d’abril a la Casa Masó.

02 23Es tracta d’una peça gairebé quadrada i de més d’un metre d’amplada, confeccionada amb seda grana, i brodada amb perles de vidre rocalla i passamaneria. Malauradament, només s’ha conservat la part central de l’edredó, amb el motiu brodat. A la part inferior esquerra, hi ha inscrita la paraula Fortitudo, la força, i a la dreta Pulchritudo, la bellesa, i la data el 24 d’octubre de 1909, diada de Sant Rafael. Sobre un fons de seda grana, un fris brodat en cascada exemplifica la dicotomia entre l’home, simbolitzat per una parra com a símbol de força, i la dona, a la dreta, representada per una glicina com a signe de bellesa. Un cordó brodat al centre de la peça entrellaça els dos motius simbolitzant el matrimoni.

patró edredó fortitudoLa seva forma remet als primers edredons que es confeccionaren, anomenats cobrepeus, i destinats, com el seu nom indica a cobrir la part inferior del llit. A la casa es conserven altres edredons de mides similars i un gran ventall de peces brodades i ornades amb puntes, totes elaborades per les dones de la casa i que ara es mostraran durant quatre mesos en l’exposició temporal que oferirà una mirada propera i desconeguda al món de la llar, a partir dels disseny de brodats proposats per l’arquitecte.

Rosa Maria Gil (Tècnica de la Fundació Rafael Masó)

Imatges: Edredó brodat / Patró de l’edredó brodat / Detall del brodat/ Edredó en b/n amb la mida original.