El Bisbe Oliba, llegendes i música al Som Cultura

La Cerdanya i el Ripollès concentren l’activitat del proper cap de setmana del festival d’experiències culturals Som Cultura. A Ripoll hi ha programada una visita guiada al Monestir de Santa Maria, per tal de descobrir l’obra i el llegat del bisbe i abat Oliba, del qual enguany se’n commemora el mil·lenari de la seva ordenació com a bisbe de Vic. L’activitat, que es celebrarà el dia 17 al matí (11.30h)  permet conèixer a fons l’envergadura humana, religiosa, intel·lectual i social d’aquest personatge, un referent, cabdal en la nostra història i cultura. El bisbe Oliba, que va ser abat del monestir de Ripoll -hi va impulsar la creació del scriptorium-,  va restaurar la ciutat i l’església de Manresa, va fundar monestirs com el de Santa Maria de Montserrat o el de Sant Miquel de Fluvià i va ser un ferm impulsor de les assemblees de Pau i Treva de Déu. Més informació i reserva: 972 704 203 / informacio@monestirderipoll.cat.

També a Ripoll, el mateix dia 17 a la tarda (18h) però en aquest cas al magnífic Museu Etnogràfic, es celebrarà una activitat peculiar, una teatralització d’algunes de les llegendes nascudes a les valls ripolleses, sorgides d’entre les flames i les ombres de les llars de foc dels masos i les cases que esquitxen el paisatge. Més informació i reserves: 972 70 31 44 / museuetnograficripoll@gmail.com.

La música i Sant Joan de les Abadesses

L’activitat que us proposem pel dia 18 (12h) s’anomena Descobrim Sant Joan de les Abadesses a través de la música. Consisteix en un recorregut guiat per diferents espais museogràfics, per tal de descobrir la vessant musical d’aquesta vila. Els participants reviuran la cançó popular que dóna origen a la llegenda del Comte Arnau. També viatjaran fins a Mèxic a través del seu himne nacional, que va ser composat per un fill de la vila, Jaume Nunó, i descobriran la minuciosa feina d’un lutier. Més informació i reserves: 972 720 599 / turisme@santjoandelesabadesses.cat.

Imatge: MonestirdeRipoll.cat