El Call, llegendes i dones rellevants, tres descobriments pel Girona 10

L’empresa Girona Guide Services us ofereix, coincidint amb el Girona 10, tres visites o itineraris temàtics guiats que transcorren majoritàriament pel Barri Vell de la ciutat. El Call de Girona, el seu popular barri jueu i alguns dels seus racons més desconeguts, n’és una. Una altra visita guiada és la que té com a fil conductor les llegendes de Girona, una desena d’històries, algunes d’apòcrifes, d’altres basades en la realitat, mentre que la tercera activitat és un itinerari urbà en què el fil conductor són les figures de dones rellevants al llarg de la història de la ciutat.

La visita guiada pel Call transcorre pel cor del Barri Vell, a redòs de la Catedral, i inclou la visita a uns quants espais que habitualment no són a la vista del públic perquè són residències privades, que obren les portes a aquest grup per descobrir aspectes poc coneguts d’aquest entramat urbà medieval. Aquesta visita, que permet conèixer com va ser la creació i evolució del barri jueu gironí, està programada pel diumenge 27 de gener a 2/4 de 12 del migdia i té una durada aproximada d’una hora i mitja. El preu de la visita és de 10€ i les reserves es poden fer aquí.

El fil conductor de la següent visita guiada que es proposa al Barri Vell de Girona són les llegendes. Aquesta és una ciutat rica en històries, que durant el segle XX van crèixer encara més gràcies a aportacions com les de Carles Vivó, que en va crear algunes de les més cèlebres. Es tracta de conèixer una mica millor el Barri Vell de la nostra ciutat a través d’històries com les de la Torana, la Cocollona, la Majordoma, el Tarlà o la Bruixa de la Catedral. Aquesta visita està programada pels dies 26 de gener (11h i 15.30h) i 27 de gener (11h) i té una durada aproximada d’una hora i mitja. El preu de la visita és de 10€ i les reserves es poden fer aquí

La tercera activitat proposada és un itinerari urbà apassionant, perquè permet recuperar i conèixer la figura d’un seguit de dones rellevants, fonamentals, per diversos motius, en la vida social, cultural, econòmica i política de la ciutat de Girona al llarg de la seva història. Parlem de dones, entre d’altres, com Aurora Bertrana, escriptora, filla de Prudenci Bertrana; Antònia Adroher, mestra i activista política, primera dona regidora a l’Ajuntament de Girona o la Monja Ende (950-1000), miniaturista, autora de les 115 miniatures que il·lustren el Beatus de Girona que es conserva al Tresor de la Catedral. Aquesta visita està programada pel dia 26 de gener a les 4 de la tarda  i té una durada aproximada d’una hora i mitja. El preu de la visita és de 10€ i les reserves es poden fer aquí.  

Organitza: GiGS – Girona Guide Services / gigsgirona@gmail.com / Tel. 619 335 848

Imatges:  Museu d’Història dels Jueus. Aniol Resclosa. Arxiu Imatges PTCBG.