El Càntut no calla aquest desembre i programa dos concerts de gran qualitat

Una de les notícies tristes pel que fa a la vida cultural de les comarques gironines ha estat la suspensió de la conquena edició del festival Càntut, que s’havia de celebrar aquest mes de novembre a Cassà de la Selva. En només 5 anys, aquest festival s’ha fet un lloc entre els imprescindibles dels que es celebren al nostre país per diversos motius: pel seu afany per recuperar les cançons populars que es mantenen a través de la transmissió oral, per tal de que no es perdin; per l’objectiu del projecte de recopilar i catalogar aquestes cançons i per l’afany de modernitzar aquest llegat d’arrel per donar-li una vida i una nova trajectòria, adequada al públic actual.

Però Alter Sinergies, organitzador del Càntut, i l’Ajuntament de Cassà, que li dona suport, no s’han ressignat i, aprofitant la nova situació pel que fa a l’obertura de les sales de teatre, han tret una nova promoció: Ménjut, pàrlut, bàllut, càntut…i aquest desembre no callut!, que consisteix en l’organització de dos concerts de gran qualitat musical el proper mes de desembre. Les entrades d’aquests dos concerts les poder comprar en aquest enllaç.

El primer concert l’oferiran les germanes Neddermann, Judit i Meritxell, el dia 13 de desembre, a les 7 de la tarda, a la Sala del Centre Recreatiu de Cassà de la Selva. El record d’haver cantat i tocat nadales en família va portar les germanes Neddermann a enregistrar el disc Present (Satélite K, 2019), un àlbum amb una revisió d’aquestes cançons populars catalanes i alguns poemes musicats per elles mateixes. Els dos universos musicals parteixen de la mateixa llavor, però que al llarg del recorregut han travessat paratges diferents. Per aquest projecte es posen en comú per oferir aquestes cançons, buscant una sonoritat nova i lleugera a aquestes melodies que tant s’han sentit i compartit durant el Nadal.

Vega, nou projecte discogràfic

Si el primer concert anunciat és excepcional, el segon serà memorable, ja que el Càntut presenta el seu segon projecte discogràfic, Vega, protagonitzat per Paula Grande i Anna Ferrer. Aquestes dues artistes, com van fer en el primer projecte Sanjosex i Carles Belda (Càntut, Bankrobber, 2016) s’inspiren en el cançoner en línia del Càntut per visibilitzar i donar veu a les mares, filles, nenes i joves de generacions passades. Acompanyades per Vic Moliner, Paula Vegas i Juan Rodríguez Berbín, les dues artistes han creat aquest treball discogràfic amb deu cançons que fan viure els textos i les històries de les dones d’abans, amb escenes en àmbits tan diversos com les feines de la llar, la vída íntima, la maternitat… però en un pla sonor apte per als nous públics, amb peces ballables i actuals que enllacen tradició i modernitat. Aquest nou treball discogràfic s’ha realitzat gràcies a la producció conjunta de Càntut. Cançons de tradició oral, Cultural Lab i Escenapart, amb coproducció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, La Marfà – Centre de Creació Musical i la Fira Mediterrània de Manresa. Aquest concert es celebrarà el diumenge 20 de desembre, a les 7 de la tarda, també a la Sala del Centre Recreatiu de Cassà.

Foto destacada: Paula Grande i Anna Ferrer. ©L’upuntvuit.