Bellesa gòtica. El castell de Montsoriu

El Castell de Montsoriu és un dels castells gòtics més bells d’Europa. Situat a les portes del Parc Natural del Montseny, entre Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu, el castell va conèixer el seu màxim esplendor a mitjan segle XIV. En aquella època s’hi van dur a terme unes reformes arquitectòniques que van convertir Montsoriu en un gran castell-palau gòtic, cap i casal dels vescomtes de Cabrera. Les obres es va realitzar per ordre de Bernat II, vescomte de Cabrera i de Bas (1298-1364), militar i polític cabdal en la història de la Corona d’Aragó a mitjan segle XIV -va ser primer conseller i majordom del rei, almirall de la flota catalana,  mestre i preceptor de l’hereu de la corona, l’infant Joan-, que va morir decapitat per ordre de la reina Leonor d’Aragó, esposa de Pere el Cerimoniós. Aquesta execució va suposar la revolta de Bernat III contra el rei i el castell va resistir, inexpugnable, llargs períodes de setge.

El castell va mantenir l’ús militar i residencial fins al primer quart del segle XV, quan els Cabrera van traslladar el seu domicili a Blanes, primer, i després a Ragussa (Sicília). A partir de llavors va començar un procés d’abandonament que va provocar l’enrunament de la fortificació. Les institucions, però, han fet un gran esforç des de finals del segle passat per reconstruir el monument i recuperar l’esplendor de la fortificació, que és visitable de dijous a diumenge i que, degut a la seva situació privilegiada, és un mirador espectacular sobre el Parc del Montseny. Torres, terrasses fortificades, capelles, passos de ronda, barbacana

La visita és molt recomanable per a tota la família i, guiada, encara més. S’inicia amb un trajecte a peu de gairebé 3 quilòmetres des del Coll de Castellar, perfectament assequible per a tothom. La visita guiada permet conèixer la història del castell, la seva estructura militar i de palau, però també hi afegeix llegendes relacionades amb el castell i el seu entorn natural, la qual cosa despertarà l’interès dels més menuts. Un viatge a l’època medieval, amb cavallers, donzelles, bruixes, reis i princeses sempre resulta atractiu. El complement perfecte de l’activitat és la visita a les sales del Museu Etnològic del Montseny La Gabella, a Arbúcies (MEMGA), que preserva més de 15o objectes recuperats en les diverses excavacions arqueològiques dutes a terme al castell, com ara monedes, vaixella de taula o armes, que permeten entendre millor el tipus de vida que s’hi feia en aquella època a la fortalesa.

Imatges: www.montsoriu.cat