El Celler La Vinyeta i el Terracotta Museu s’alien per mostrar “tresors de la terra”

El Celler la Vinyeta de Mollet de Peralada, a l’Alt Empordà, acull des del 29 d’octubre l’exposició d’atuells ceràmics tradicionals del camp català, Tresors de la terra, produïda pel Terracotta Museu de la Ceràmica, de la Bisbal. Aquesta activitat és fruit de la bona entesa entre l’equipament museístic i el celler, després de la celebració del cicle promocional Beu-te el museu, impulsada pel Patronat de Turisme de la Costa Brava des dels clubs de màrqueting de Cultura i Identitat i la Ruta del Vi DO Empordà, en el qual un seguit de museus van acollir tastos oferts per diversos cellers gironins, que va emparellar el museu bisbalenc i el celler altempordanès. El dia 22 d’octubre es va celebrar al museu aquesta proposta inèdita, combinada i vivencial, que va exhaurir les places disponibles. Es va tractar d’un tast de vins del celler maridat amb una visita al Museu en clau de vi i una conferència sobre el conreu de la vinya en època romana a càrrec de l’arqueòleg i historiador Joaquim Tremoleda.

Una imatge de l’exposició. Foto: Terracotta Museu.

De la col·laboració de museu i celler n’ha sorgit Tresors de la terra, una exposició itinerant produïda pel Terracotta Museu, que es pot visitar al Celler la Vinyeta des del 29 d’octubre fins a finals del proper mes de gener. En aquesta mostra es poden contemplar al voltant d’una vintena de peces ceràmiques tradicionals del camp català d’entre finals del segle XVIII i principis del XX. Totes les peces estan relacionades amb els productes que s’elaboren actualment en el celler, de manera que, a més d’atuells de vi, també s’exposen peces relacionades amb l’oli, la mel, l’aviram o el formatge. S’hi podran veure mesures de vi, barrals, càntirs d’oli, abeuradors, brescadores i formatgeres, entre altres.

Una vista de les instal·lacions de La Vinyeta. Foto: lavinyeta.com

La Vinyeta és un dels cellers més visitats de l’Empordà i un dels més popular, possiblement perquè disposa d’una oferta molt completa d’experiències ben pensades i adreçades als visitants, relacionades amb el vi, però també amb el celler i l’entorn, que es troba en un paratge privilegiat al peu de l’Albera. El celler altempordanès es va fundar l’any 2002 i en vint anys s’ha transformat en un dels més prestigiosos del país, ideal per a realitzar enoturisme. Al vi, també s’hi han afegit amb el temps el formatge d’ovella, la mel, l’oli i els embotits elaborats pels pares dels promotors del celler, completant així un catàleg de productes esplèndids.

L’entrada del Terracotta Muse4u, a la Bisbal. Foto: Terracotta Museu.

El Terracota Museu, per la seva banda, és un equipament que investiga, col·lecciona, conserva, interpreta i exhibeix el patrimoni material i immaterial de la indústria ceràmica bisbalenca, oferint experiències variades per a l’educació, el gaudi, la reflexió i l’intercanvi de coneixements. El museu està ubicat en un edifici industrial, la qual cosa permet evidenciar i integrar en el discurs museogràfic tot un seguit d’elements arquitectònics característics de la producció: basses de colar la terra, xemeneies, dipòsits d’argila i engalba, forns…; un aspecte que, sens dubte, converteix Terracotta en un equipament cultural especialment singular.