La factoria de somnis, el món de l’impossible, la capsa d’emocions que és el circ, més concretament el Festival Internacional de Circ, Elefant d’Or, de Girona, es celebrarà enguany. Aquesta és una gran notícia, ja que l’esdeveniment s’havia de celebrar del 18 al 23 de febrer passats. L’organització ha anunciat que les dates canviaven i que Girona i els enamorats d’aquest art, que en són un gran nombre a les nostres comarques i que ha crescut gràcies al festival, en podran gaudir del 24 al 28 de juny.
Estava previst que la immensa vela del festival ocuparia els espais habituals i l’organització, l’equip de la Circus Arts Foundation, va treballar per mantenir intacta la proposta habitual, però les dificultats derivades de la pandèmia van fer impossible no només mantenir les dates, sinó també el espais de celebració. Al confinament s’hi afegeix l’ocupació de la Fira de Girona per a necessitats socials o la dificultat logística del transport de la gran carpa que cada any arriba per carretera des d’Anglaterra. A això cal afegir-hi restriccions d’aforament, obligacions de distanciament i ventilació o dificultats de moviment dels artistes internacionals.

La satisfacció dels espectadors de les darreres edicions tant del Festival Internacional, com del Gran Circ de Nadal, l’interès dels seguidors del festival a assistir-hi i la voluntat de recuperar progressivament la normalitat per part dels organitzadors i de les empreses i administracions que donen suport a l’esdeveniment, han estat raons de pes per prendre la decisió de realitzar l’esdeveniment a finals del juny d’aquest any, al Pavelló de Fontajau, escenari habitual del Gran Circ de Nadal. Fontajau permet mantenir les distàncies necessàries i complir la normativa de seguretat.
La celebració de l’edició anterior del Gran Circ de Nadal de Girona, que es celebra cada desembre des de 2014, va mostrar que el pavelló era més adequat que una vela per acollir espectadors amb les actuals normatives i restriccions: major amplada de passadissos, distàncies entre butaques, més quantitat d’entrades i sortides, de sanitaris, sistema de renovació d’aire certificat… i, d’altra banda, el calendari esportiu ha fet impossible poder proposar el Festival abans del 24 al 28 de juny, dates en què s’espera haver avançat en la vacunació i immunitat de grup.

Festival de festivals
El cartell de l’edició d’enguany del festival inclou atraccions mai vistes en les pistes dels circs d’Europa occidental. Les restriccions de moviment de continents dels que provenen tradicionalment els artistes del festival, com Àsia o Amèrica, i la cancel·lació de la major part dels grans festivals internacionals de circ d’arreu del món aquest 2020-21 ha donat lloc a una gran oportunitat: presentar dins d’una mateixa pista les atraccions guanyadores de les darreres edicions dels grans festivals internacionals de circ. És per això que el festival gironí es podria considerar aquest any un “Festival de Festivals”, que és el lema que durà. Properament es durà a terme l’anunci de les 18 atraccions participants procedents d’una desena de països, que sumaran una quarantena d’artistes i que actuaran amb l’acompanyament de l’orquestra del festival gironí i sota la mirada atenta d’un jurat internacional.

El festival gironí comptarà amb 11 representacions: 5 de cadascuna de les dues semifinals (espectacles blau i vermell) entre el dijous 24 i el diumenge 27 i la gran final o espectacle Or el dilluns 28 de juny, darrer dia del Festival. Hi ha dues funcions de l’espectador, a preu únic de 18€, una de cada espectacle: dijous, 24 de juny a les 20.30 h (Espectacle Blau) i divendres, 25 de juny a les 18 h (Espectacle Vermell). De cada funció només es poden posar a la venda 1.000 localitats i en aquests moments hi havia fins a 3.000 entrades venudes. L’organització ofereix a aquests espectadors bescanviar les entrades per a les noves dates al juny, o per a l’edició de febrer de 2022. Teniu tota la informació i la possibilitat de comprar entrades en aquest enllaç.
La promotora de Circusland
La Circus Arts Foundation, organitzadora del festival, és també l’entitat promotora del complex Circusland, el Palau Internacional del Circ de Besalú, que va obrir les portes de la seva primera fase, abans de Nadal, a l’edifici racionalista de Cal Coro de Besalú. Després de set mesos de feina de rehabilitació, es va obrir l’exposició permanent de l’equipament, que ocupa la totalitat dels mil cinc-cents metres quadrats d’aquest edifici que es va construir el 1945 al lloc que ocupava la Casa Abacial del Monestir benedictí de Sant Pere de Besalú.

La missió de la Circus Arts Foundation a través de Circusland és el foment, la conservació, la investigació, la difusió i l’exhibició d’una col·lecció permanent d’objectes diversos relacionats amb les arts circenses; oferir exposicions temporals, cultivar i fomentar el circ i el seu món, dirigint activitats que permetin als visitants el descobriment a fons del món circense. Circusland fa públics i accessibles els fons de la Circus Arts Foundation: una de les col·leccions dedicades al circ més importants del món on desenes de milers de peces repassen els 250 anys d’història de l’espectacle: gravats, vestuari, cartells, fotografies, segells, postals, material d’artistes, premsa històrica, autògrafs, llibres, programes, porcellana, escultures…
Una vegada completat el projecte de Circusland a Besalú, aquest pot arribar a comptar amb més de 1.000 m2 d’espais exteriors i 3.000 m2 dedicats a exposició permanent i temporal, tallers pedagògics, vela d’espectacles, arxiu, biblioteca, centre d’estudis, oficines i dependències pròpies d’un equipament cultural de referència internacional.