El Gironès, una terra de teatre amb el cicle “Escenaris”. 7 recomanacions

Aquest mes de febrer ja ha engegat la 17a edició del cicle Escenaris, que té com a objectiu dur les arts escèniques a tantes localitats de la comarca com sigui possible, especialment aquelles que no tinguin equipaments escènics o no tinguin la possibilitat de veur regularment espectacles d’arts escèniques professionals. En aquest post, a més d’encoratjar-vos a consultar la completa programació, que s’estén fins el mes de maig i toca tot el ventall de les arts escèniques per a adults i familiars, us farem 7 recomanacions, 7 espectacles que no us heu de perdre, apostes segures per anar-hi sols o acompanyats i també, alguns, amb la família. La resta de la programació i la informació complementària la podeu consultar en aquest enllaç. Les xifres no són pas petites: disset ajuntaments, divuit teatres i programadors, cent cinquanta-quatre espectacles de teatre professional i més de cent companyies.

Ramon

En aquesta comèdia, un monòleg d’humor, en Ramon s’acaba de separar de la Patri i, mentre busca pis, s’instal·la a l’habitació d’adolescent de casa dels seus pares. Allà retroba la seva guitarra, la bicicleta estàtica i tot de cassets que el transporten als anys 90. Des de la seguretat de la seva habitació, rememora el seu passat, però el que no s’imagina és que, en el present més immediat, la seva vida està a punt de canviar i convertir-se en una autèntica muntanya russa. Aquest espectacle va rebre una doble nominació als Premis de la Crítica 2020: millor espectacle de petit format i millor text. El Teatre de Bescanó, 28/2 a les 18h.

Un dia qualsevol

L’acció es situa a la Residència Bon Repòs. L’Ernest i en Mateu són dos residents que veuran com el seu món es capgirarà amb l’arribada de la Marta. Ella té 77 anys i ara es canviarà el nom. Sempre s’ha volgut dir Solange. Aprofitant que el seu marit s’acaba de morir i ha hagut de traslladar-se a la residència, vol un nom que soni elegant. L’Ernest i en Mateu són dos avis que malauradament s’han acostumat a avorrir-se i discutir passadís amunt, passadís avall. La influència de la Solange i les seves ganes de viure en l’apatia dels dos amics acabarà provocant un munt de situacions absurdes i divertides que complicaran, i de quina manera, la vida de la Rosa, la directora de la residència. Com diu un dels personatges: “La vida és massa curta per viure només cent anys”. La companyia, Les Antonietes, és de les més solvents del país i atenció al repartiment de la peça, amb una meravellosa Imma Colomer, en Quimet Pla i en Pep Ferrer, a més de l’Annabel Castan. Per passar un gran vespre al teatre! Teatre Municipal de Girona, 7/3 a les 18h.

El silencis del telers

Assumpta Montellà (La maternitat d’Elna) és l’autora del llibre en el qual es basa aquest muntatge teatral, protagonitzat per dues dones. La Pilar i la Carme donen veu a les “petites històries” de les diferents generacions de dones que van ser el motor de les fàbriques i també de la vida a les colònies. Les dues dones van viure i treballar tota la vida en una de les colònies tèxtils que van florir, a finals del segle XIX, a les ribes dels nostres rius. Tot i que les colònies van anar tancant a partir de la dècada dels 80 del segle passat, la Pilar i la Carme, d’alguna manera, encara són allà. Amb elles, l’espectador reviu el dia a dia d’aquesta mena de món en miniatura que eren les colònies, tot resseguint els més de cent anys d’història que van transcórrer mentre encara funcionaven. L’equip artístic és de primera, amb dramatúrgia d’Anna Maria Ricart, direcció de Ferran Utzet i interpretació de Maria Casellas i Andrea Portella. Espai La Pineda de Sant Gregori, 7/3 a les 19h; Sala La Planeta de Girona, 13/3 a les 20h i 14/3 a les 18h; Centre Cívic de Sant Julià de Ramis, 875 a les 21h.

Valentina Quàntica

La ciència, l’empoderament femení i l’emergència climàtica són els tres grans eixos sobre els quals pivota aquest espectacle familiar de la Companyia Anna Roca, protagonitzat per la Valentina, una científica una mica esbojarrada i el seu ajudant, el Pollet Fernández, que faran experiments en directe. Per què, si vivim en una societat que procura per la igualtat d’homes i dones, hi ha tan poques científiques reconegudes? Per què tenim tantes curiositats sense resposta? Per què és tan fascinant el món en què vivim??! Si voleu resoldre aquestes qüestions, si sou dels que la curiositat et surt per les orelles o simplement tens ganes de descobrir allò que li passa pel cap a la Valentina, entreu al seu laboratori. Espai La Pineda de Sant Gregori, 6/3 a les 17h; Ateneu de Celrà, 7/3 a les 18h.

Polzet

L’experimentada companyia lleidatana Zum-Zum Teatre presenta el seu darrer espectacle, Polzet. Segons diuen, els contes es van inventar per adormir els nens i despertar els adults, però… i si els pares fossin els nens i els fills, els adults? Qui busqui el Polzet de Perrault trobarà el que busca, com també ho farà qui desitgi trobar una visió nova i estimulant. És una versió divertida per als nens i nenes i commovedora per als adults, encara que potser resulti al contrari. La companyia presenta el conte a través de la relació d’un fill amb el seu pare, i és per això que aquest és un espectacle especialment ideat per a pares i fills, per a mares i filles (feu les combinacions que vulgueu). Ramon Molins i Jesús Agelet (exJoglars) són els protagonistes d’aquest commovedor i divertit espectacle. Ateneu de Celrà, 14/3 a les 18h.

Zoom

La Companyia Jordi Corona (El cowboy de la trista figura) estrena aquest espectacle en el qual la Delfina Colom és una biòloga obsessionada pels mosquits. Aquesta científica porta anys treballant al seu laboratori amb el seu ajudant Antuàn, buscant una fórmula per eliminar-los. Just li arriba l’ingredient que li faltava. Mentrestant, en el mateix laboratori, el mosquit Kit coneix la mosquita Tessa, una mosquita tigressa, i comença una història que podria haver estat escrita pel mateix Shakespeare. Aquest espectacle presenta dos mons, el dels insectes i el dels humans, en un mateix espai. Ja us avancem que no hi ha gaire diferències. Feu un zoom a la vida i veureu les coses que són importants! Centre Recreatiu de Cassà de La Selva, 21/3 a les 11:30h; La Planeta de Girona, 28/3 a les 12h i les 18h; El Casal de Bordils, 11/4 a les 12h.

Camí a l’escola

Els documentals homònims que emetia la televisió van obrir els ulls al món benestant respecte les dificultats que patia una gran part de la població infantil mundial, en països subdesenvolupats per assistir a l’escola. Però es mostraven infants que, malgrat tot, la seva il·lusió i determinació els duia a superar tots els obstacles. Aquesta peça, inspirada en el documental, és l’extraordinària història de tres germanes que sobrepassen totes les barreres. Les tres tenen com a objectiu que el futur depengui d’elles, sigui a les seves mans. S’enfronten a obstacles i perills diàriament per arribar a l’escola i aquest espectacle, dirigit per la Rosa Díaz, és suggeridor, visual i sense text i s’inspira en la història real d’infants d’arreu del món. Infants autònoms i capaços, amb ganes d’aprendre i canviar el seu món. Teatre Municipal de Girona, 2/5 a les 18h.