El Jacophonic torna a escena i porta el millor jazz

Una Acció Sonora Jacophònica en un paratge singular, el memorial Walter Benjamin de Portbou, donarà el tret de sortida el dia 16 de setembre (12h, gratuït) de la segona edició del Jacophonic, el festival promogut i organitzat pel Sunset Jazz Club, que es celebrarà del 16 al 23 de setembre a Girona, Figueres i Portbou i que té com a fil conductor la voluntat de retre homenatge a Jaco Pastorius. Aquest llegendari músic va ser un dels millors baixistes de la història del jazz, va morir el 1987 amb només 35 anys, en no poder superar les ferides causades per l’agressió d’un porter de club. Va esdevenir un mite.

L’acció sonora estarà protagonitzada pels artistes Jordi Gaspar i Neur(o)n, que proposaran una experiència molt màgica i emocionant a través dels seus sons evocadors, en un indret magnètic. Gaspar és un baixista i compositor de llarga trajectòria, que ha treballat amb grans figures del jazz i de la música popular del segle XX, com Tete Montoliu o Joan Manel Serrat. D’altra banda, Neu(r)on és un manipulador sonor que ha estat present en alguns dels certàmens més destacats del gènere, i ha preparat un live exclusiu per l’espai que serà un viatge sensorial.

El cap de cartell del festival, que té com a preludi l’exposició fotogràfica de Jordi Renart a El Cafè de Girona, és el baixista francès Fréderic Monino, un dels músics més respectats de l’escena europea i fidel seguidor del llegat de Jaco Pastorius. Monino debutarà al Sunset Jazz Club de Girona el 21 de setembre (22 h, 15 euros), liderant el seu Around Jaco Quartet i coincidint amb el dia commemoratiu de l’assassinat de Pastorius. El programa del festival inclou actuacions de Tellus Ensemble, Andreu Zaragoza i Magalí Datzira, The Santiago Acevedo Ensemble, Martín Laportilla & Federico Mazzanti i Figura 4.

En el marc del Jacophonic també es projectaran, al Cinema Truffaut, dos documentals: Jacophonic.doc, dirigit per Ramon Riba, que va seguir la primera edició del festival, i In the Shadows of Motown, sobre els músics que hi va haver darrere els grans èxits del mític segell de Detroit, mentre que a La Cate de Figueres es projectarà Jaco: The Film, produït per Robert Trujillo. Els promotors del festival qualifiquen aquesta edició del festival com a “transició”, ja que el seu futur no està assegurat, com tampoc la continuïtat del local gironí Sunset Jazz Club. Podeu seguir el Jacophonic també a facebook, twitter i instragram, i podeu gaudir del jazz de gran qualitat tot l’any amb l’exquisida programació del Sunset.
Foto: Jordi Renart