El Mil·lenari Oliba, una oportunitat per gaudir del sender combinant natura i cultura

L’Associació Rutes del Romànic, un col.lectiu integrat pels municipis de Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses i els Consells Comarcals del Bages, Moianès, Osona i Ripollès, ha iniciat un projecte artístic per commemorar el mil.lenari del nomenament d’Oliba com a bisbe de Vic, que es durà a terme a quatre poblacions catalanes. L’objectiu de l’acció també és donar a conèixer el Camí Oliba, un sender de gran recorregut (GR-151) que uneix Montserrat i els Pirineus i recorre els indrets més representatius de l’art romànic català a la Catalunya interior. Bona part d’aquest camí transcorre per localitats de les comarques gironines.

Els actes per commemorar el mil·lenari, que tenen com a finalitat donar a conèixer la vida i obra del comte, abat i bisbe Oliba, han començat a la Seu de Manresa aquest mateix mes i també se’n celebraran al monestir de Santa Maria de l’Estany (18 d’agost), al Monestir de Sant Joan de les Abadesses (29 de setembre) i al Palau de l’Abadia i a la Catedral de Vic (27 d’octubre). Durant les accions artístiques el públic circularà a través dels espais patrimonials en una descoberta poètica i simbòlica a través de la llum, el so, la música, la forma i la paraula. Les músiques d’Oliba conviuran amb elements visuals projectats (mapping, vídeo-art ), dansa contemporània, i escultures de llum, adaptades als espais en cada situació. Les peces musicals interpretades són obres catalanes dels segles XI i XII , composades o copiades als scriptoria promoguts per Oliba, amb un treball musicològic de recerca i documentació, interpretades per músics especialitzats en el repertori medieval de reconeguda trajectòria.

Un sender entre Montserrat i els Pirineus

El Camí Oliba és un sender de gran recorregut (GR-151) que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Bages, Moianès, Osona i el Ripollès en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit. El Camí Oliba és un autèntic museu al mig de la natura. És art, cultura i història en la seva essència, en espais gairebé inalterats al llarg dels temps. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el comte, bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.

Trobareu tota la informació a www.camioliba.cat.