El Museu d’Història dels Jueus presenta la instal·lació “Je vous offre les oiseaux/Us ofereixo els ocells”

Je vous offre les oiseaux / Us ofereixo els ocells és la proposta artística que, en forma d’instal·lació audiovisual, presenta el Museu d’Història dels Jueus de Girona, fins el proper mes d’abril. La instal·lació està Pensada com a gest de reconeixement a una de les percepcions compartides per molts supervivents dels camps nazis: no haver vist mai cap ocell sobrevolant els camps.

La instal·lació, a més de ser una ofrena simbòlica, vol mostrar també que tot acte de memòria és un intent fallit de recuperar un esdeveniment tal com va ser viscut pels seus protagonistes —víctimes i botxins—. Així, els elements que componen la instal·lació, començant pel títol en dues llengües, indiquen les dificultats inherents a l’acte de commemorar.

La instal·lació pren com a referència el camp d’Auschwitz-Birkenau per fer rellevant el contrast entre el que es percep en la quotidianitat i la seva distorsió en una situació de violència política extrema. Birkenau va ser alhora camp de concentració per als detinguts per raons polítiques, religioses, sexuals i socials, i camp d’extermini dels jueus, dels sinti i dels roma europeus. Birkenau era també un extens bosc de bedolls que més tard va servir per amagar de la vista les cambres de gas i els crematoris. El 1940 l’ornitòleg Günther Niethammer, SS i més tard allistat a les Waffen-SS, obtingué la llicència per estudiar les aus de la zona. Va catalogar 127 ocells.

La instal·lació convida els visitants a fer un recorregut breu pel paisatge visual i sonor del camp tal com es pot veure avui a partir d’imatges filmades a Birkenau i de l’escolta d’una peça sonora confegida amb els sons i els cants dels 127 ocells.

L’escriptora, traductora i comissària de la instal·lació, Marta Marín-Dòmine.

Paraules de la comissària: Marta Marín-Dòmine

La instal·lació artística que es mostra al Museu d’Història dels Jueus de Girona fins al mes d’abril va néixer a partir d’una frase que se’m va imposar un bon dia, potser en llevar-me: “je vous offre les oiseaux”.

Aquesta frase, en principi enigmàtica, era sens dubte el resultat de l’impacte que m’havien produït les lectures dels testimoniatges de supervivents dels camps nazis. Entre els molts aspectes que s’hi narraven, hi va haver un detall, aparentment menor, que em va colpir. Asseguraven, alguns d’ells, no haver sentit ni vist cap ocell sobrevolar els camps ja que, deien, en fugien espaordits.

“Je vous offre les oiseaux / Us ofereixo els ocells” és, així, una ofrena simbòlica als deportats. Al passat, però, no s’hi retorna, d’aquí que la instal·lació dugui el títol en dues llengües per indicar la dificultat del present per entendre plenament unes vivències que no s’han experimentat en primera persona. Només l’art ens permet fer aquest moviment impossible de retorn.

Mentre treballava en el contingut i la forma de la instal·lació —i abans de treballar amb Blai Tomàs Bracquart, realitzador cinematogràfic amb qui vaig viatjar a Auschwitz per a la filmació— vaig descobrir l’existència de l’ornitòleg Günter Niethammer, que el 1940 es va allistar a les Waffen-SS per poder estudiar les aus de la zona d’Auschwitz. En va catalogar 127. Així, en un mateix lloc, mentre les víctimes veuen un cel que no es bo ni per als àngels, els botxins són cecs al sofriment de les víctimes.

La instal·lació pren com a referència el camp d’Auschwitz-Birkenau, metonímia de la violència política extrema. Birkenau va ser alhora camp de concentració per als detinguts per motius polítics, religiosos, sexuals i socials, i camp d’extermini dels jueus, i dels sinti i roma europeus. Birkenau és també un extens bosc de bedolls, circumstància que va servir per amagar de la vista les cambres de gas i els crematoris.

La instal·lació es val d’aquesta doble percepció entre el passat i el present per reflexionar sobre els llocs de memòria i sobre l’eficàcia de l’acció de recordar. I per damunt de tot, convida al recolliment, deixar-se endur per les imatges i els sons; en definitiva, fer una ofrena a les víctimes del nazisme.

Dia de memòria i visita guiada

El dia 27 de gener es commemora a tota Europa, per resolució del Parlament de 27 de gener de 2005, el Dia Oficial de la Memòria de l’Holocaust i Prevenció dels Crims contra la Humanitat, data escollida en record de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau (Polònia) l’any 1945. La resolució convida tots els governs i parlaments dels estats membre a mantenir viu el record d’aquesta barbàrie i a educar per al futur, per tal de relegar al passat la intolerància, la discriminació i el racisme.

El Patronat Call de Girona se suma a la commemoració i ofereix diversos esdeveniments en record de les víctimes. Enguany, a causa de les limitacions que ens imposa la distància social, es realitzaran en línia. A més, el 29 de gener està programada una visita guiada a la instal·lació, a càrrec de la comissària Marta Marín-Dòmine. Podeu consultar els actes en aquest enllaç.

L’entrada és lliure i l’exposició es pot visitar a les sales temporals del Museu d’Història dels Jueus. Horaris: de dimarts a dissabte de 10 a 18 h – Dilluns, diumenges i festius de 10 a 14 h. Més informació en aquest enllaç.