Els museus tornen a obrir les seves portes delerosos d’acollir visitants

Els museus i monuments del nostre país van reobrint les seves portes de manera gradual, delerosos d’acollir novament als usuaris i visitants. A finals de maig ja es van anar obrint alguns equipaments, però el gruix dels que han obert a les comarques gironines ha estat aquests primers dies de juny.

A finals de maig van obrir el Museu de la Pesca de Palamós (29 de maig), el Museu de la Garrotxa d’Olot (28 de maig) i la Fundació Josep Pla de Palafrugell (26 de maig). El museu palamosí aplica un 2×1 en la venda d’entrades i alguns dels seus espais associats encara no estan en marxa. Pel que fa al museu olotí, va obrir les seves sales d’exposició i el pati de l’Hospici, amb entrada gratuïta, mentre que la Fundació Josep Pla de Palafrugell va obrir l’exposició permanent Josep Pla (1897-1981) i l’exposició temporal “El primer artista que vaig conèixer”, Joan B. Coromina i Josep Pla. Aquesta exposició es va poder veure fins al dia 3 de juny a Palafrugell, però a partir del 17 de juliol serà a la Casa Rafael Masó de Girona.

La façana de l’Onyar de la casa Masó (blanca). Foto: Arxiu PTCG.

El gruix dels equipaments agrupats sota la marca Girona Museus, menys la Casa Masó, que ha reobert el dia 10 de juny, van obrir les portes el 4 de juny. El Museu d’Art de Girona fa portes obertes fins el 18 de juny i, a més de l’exposició permanent, els visitants també podran accedir a les mostres temporals en curs, #FalsosVerdaders i #ModestUrgell.

També va obrir portes el 4 de maig el Museu d’Història dels Jueus, el Museu d’Història de Girona, que fa portes obertes fins el 18 de juny i inclou l’exposició temporal Arqueologia a l’exili. Un altre museu d’aquesta xarxa gironina, el Museu d’Arqueologia de Girona, també va obrir el dia 4 de juny. Aquest equipament, com la resta de seus gironines del MAC , Empúries i Ullastret, que van reobrir el 2 de juny, seran d’accés lliure fins el dia 28 de juny. De moment no hi ha cap activitat programada, ja que tot anirà en funció de les fases de desconfinament, però en tots els casos els llocs web dels equipaments ofereixen una informació detallada pel que fa a les activitats i també pel que fa a les mesures de seguretat que cal prendre.

El Museu de la Terrissa de Quart va obrir el dia 6 de juny, amb la reprogramació de l’exposició temporal La terra i la dona, del col·lectiu Artistes a Cel Obert, comissariada per Montse Seró, que ja es pot visitar. També el 6 de juny va reobrir el Museu Etnogràfic de Ripoll, de lliure accés fins el 30 de juny, però tot i això continuarà mantenint en funcionament la seva extensió virtual, El MER a casa.

Canònica de Santa Maria de Vilabertran. Foto: Patrimoni.gencat.cat

Pel que fa a monuments i jardins, el dia 13 de juny el públic ja podrà gaudir de les visites al monestir de Sant Pere de Rodes, a la Canònica de Vilabertran i als jardins botànics Marimurtra de Blanes, en aquest darrer cas només els caps de setmana. Els monuments reobren sota el lema Et mereixes un monument, que vol fer èmfasi en el civisme i la responsabilitat que la ciutadania ha demostrat fent front a la COVID19. Per la seva banda, el Marimurtra reobre de manera gradual, només els caps de setmana de juny per ampliar el calendari més endavant. En tots els casos, els museus i monuments han establert protocols d’accés i de seguretat que és convenient consultar abans de fer la visita als seus respectius llocs web.