El Nadal encara té corda per estona a les comarques gironines

Som a l’equador de les festes de Nadal, ja dins un 2023 que esperem que sigui un any magnífic. Encara hi ha un munt de coses per fer i en aquest post hem fet una espigolada de totes les propostes que ofereix una agenda atapeïda, per tal de mirar d’acostar-vos les que creiem que són més adequades. La majoria, esclar, tenen a veure amb la festivitat dels Reis, que possiblement sigui la festa preferida de la majoria de la mainada. Els tallers de fanalets per anar a esperar a Ses Majestats d’Orient són a l’ordre del dia.

La Fàbrica de Joguines de Palafrugell i parcs infantils

La Fàbrica de Joguines de Palafrugell és un espai màgic, situat a la nau de La Bòbila, on a través d’un recorregut-espectacle pel món dels surets es pot comprovar com aquests treballen per tenir a punt tots els regals que nens i nenes demanen als Reis d’Orient. Al final de l’espectacle, i al mateix recinte, es pot fer el fanalet per portar el dia de la Cavalcada. Els surets són una mena de follets, els ajudants del Reis Mags que, amb les seves accions àgils i divertides, són els encarregats de fer funcionar la Fàbrica de Joguines. Els podreu reconèixer pel seu vestuari especial creat amb peces de suro i d’aquí ve el seu nom. També podeu portar la vostra carta, o escriure-la a la mateixa Fàbrica. Allà, els surets la recolliran per tal de fer realitat els vostres desitjos. La Fàbrica estarà preparada per a la visita del públic els dies 3 i 4 de gener (17h a 21h) a La Bòbila. A banda de La Fàbrica de Joguines, a comarques gironines encara resten oberts uns quants parcs infantils de Nadal, com ara el GanxoParc, a Sant Feliu de Guíxols, fins el 3 de gener, o el Parc Infantil el Mar dels Nens de Platja d’Aro, el Saló Infantil de Nadal de Roses, el Parc de Nadal de Ripoll o el Parc de Nadal de Vidreres, que finalitzen tots el dia 4 de gener. Ludoteca, inflables, tallers de manualitats, de maquillatge, zona d’esports, actuacions musicals, llits elàstics, rocòdrom, mini futbol 5, ulleres virtuals, jocs gegants, cinema infantil, fins i tot pistes de patinatge sobre gel en algun cas són les activitats estrella d’aquests parcs infantils de Nadal, que han esdevingut amb el temps una oferta imprescindible per aquestes dates de vacances escolars.

Mostra de Pessebres d’Olot 2022-2023. Foto: Olot Cultura

El STEAM Nadalenc, un repte per a grans i petits, i altres activitats a Olot

L’Espai Cràter d’Olot ha programat pels dies 3 i 4 de gener el que en diu STEAM Nadalenc. Concretament, el dia 3, a les 15:30h, es celebrarà el STEAM Nadalenc per petits (entre 4 i 7 anys) i el dia 4, a les 16h, per grans (entre 7 i 12 anys). De què es tracta? Doncs d’un conjunt de jocs i desafiaments de temàtica nadalenca que té per objectiu desenvolupar la curiositat dels participants i que aquests utilitzin la seva imaginació per trobar la millor solució a través de la metodologia STEAM, que integra les matemàtiques, la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i fins i tot l’art. Els infants han d’anar acompanyats com a mínim per una persona adulta. El 3 de gener aquesta activitat és compatible amb una visita guiada a l’Espai Cràter. Per acabar les vacances comme il faut, també us podeu apuntar a la visita guiada que l’Espai Cràter ofereix el dia 7 de gener al volcà Montsacopa (12h). Ara, si el que voleu és una activitat un pèl més reposada, us recomanem visitar quatre exposicions relacionades amb el Nadal, també a Olot. La primera és la del Pessebre de sobretaula i pessebre contemporani, al Museu dels Sants; la segona és el Pessebre monumental i exposició de caganers de Can Trincheria; la tercera es titula Visió contemporània del Nadal i està instal·lada al Claustre del Carme, mentre que la quarta és la Mostra de pessebres i muntatge de gran format, a l’Hospici, a càrrec de l’Agrupació de Pessebristes d’Olot i la Garrotxa. En tots els casos, les exposicions són visitables fins el 8 de gener. Una particularitat d’Olot (també de Figueres) i la celebració dels Reis és que el campament reial roman instal·lat des del dia 2 al 4 de gener i és visitable (18h-21h) a la plaça Josep Clarà, per donar pas a la cavalcada el dia 5 (18:30h).

Taller de fanalets. Foto: Biblioteca Víctor Català.

L’Escala i un Nadal d’allò més complet

La localitat de l’Escala és un dels municipis més dinàmics de les comarques pel que fa a les dates nadalenques. Fins el dia 8 de gener mantindran oberta la seva pista de patinatge sobre gel eco i el parc d’aventura, que s’ofereix també en un sol pack. El dia 2, a la plaça Víctor Català (11h) es farà un taller de Scrap: joguina artesanal, absolutament gratuït i adreçat a la mainada, així com el dia 3 (17h), al mateix lloc i també gratuït, es farà un taller de fanalets. El mateix dia, al carrer Camí Ample, començarà el recorregut de l’Embaixador Reial, que arribarà a la mateixa plaça on es fa el taller (18h). El dia 5 de gener, Ses Majestats arribaran a la Platja de les Barques (18:15h), mentre que el dia 6 de gener es celebrarà la darrera Quina Familiar del CER d’aquest Nadal, al Centre Cultural Xavier Vilanova.

Taller de Música per a nadons.

Figueres i el Nadal que que no acaba mai

A Figueres tampoc no us avorrireu gens, pel gran nombre d’activitats programades i perquè algunes d’elles són ben peculiars. Per exemple, el dia 2 al teatre del Bon Pastor (10:30h a 13:30h) es faran tres torns del taller Música per Nadons (menors de 3 anys), en què es cantaran cançons de sempre d’una manera diferent… obrint caixetes i maletes, i sobretot gaudint del plaer de cantar. Després de cantar plegats, les famílies podran jugar al petit espai dels instruments i fer una caixeta personalitzada per guardar les seves cançons. El mateix dia, a la plaça Catalunya (10:30h a 13:30h i 16h a 19h), es desplegaran per la plaça tot de propostes de jocs tradicionals per fer jugar a petits i a grans. La tecnologia també tindrà el seu lloc en l’apartat de tallers. El dia 2 es faran tres sessions d’un taller de Postals Animades Immersives al Centre Cívic Creu de la Mà (16h, 17h i 18h) i el dia 3, al mateix lloc, es farà un taller de circuits de paper, en que es dissenyaran postals afegint un circuit de paper per encendre els leds. Aquesta activitat està relacionada amb la transmissió de l’energia i la idea és promoure el pensament científic i crític, treballar en equip, aprendre a descobrir i a tenir iniciativa i aprendre a ser i actuar de manera autònoma. El dia 4, al mateix centre cívic (16h, 17h i 18h) es farà un nou taller tecnològic: el de pins i penjolls led. Els leds, els cables i les bateries són components electrònics que podem fer servir de diferents maneres, i la millor manera d’introduir-se en l’ús d’aquest material és creant dissenys divertits. A Figueres, a més dels tallers per fer fanalets i la cavalcada, també es podrà gaudir d’uns quants espectacles, com ara un de dansa clàssica, El Trencanous, amb música de Txaikovski, a càrrec del Ballet Théâtre Classique, el 3 de gener (20:30h) a El Jardí i El Teatro Errante (Microespectacles de Màgia), el 4 de gener (10:30h i 16h) a la Rambla Nova.

Imatge de capçalera: Il·lustració de La Fàbrica de les Joguines de Palafrugell.