El Nadal ja comença a treure el nas a per tot. Els torrons fa dies que corren a la ràdio, a la televisió comencen a sovintejar de manera molt insistent els comercials de joguines, els supermercats ja han instal·lat als passadissos, fent-los més estrets, els palets de rigor amb everests de polvorons, neules i teules de torró, i la loteria… La loteria estatal ja rutlla des del juny! La majoria de ciutats i pobles ja han il·luminat els seus carrers i l’ambient és propici per sortir de casa.

A Girona hi ha una celebració molt singular a la qual us proposem d’assistir: la Festa de Hanukkà. Serà aquest proper dijous (17:30h) a la Plaça del Vi de Girona. Hanukkà, la festa jueva de les llums, se celebra cada any el dia 25 del mes de quisleu -mes del calendari hebreu que coincideix amb el novembre o el desembre gregorians- del calendari jueu. Commemora la victòria del poble jueu sobre l’ocupació grega (s. II aC) i la posterior purificació i renovació del Temple. És tradició encendre un canelobre de vuit braços, anomenat hanukkà, cada vespre progressivament durant vuit dies. Aquest any 2021, Hanukkà s’escau del dia 28 de novembre al 6 de desembre.

En el decurs de l’acte de dijous s’il·luminarà el tradicional canelobre, la hanukkà, fins a la cinquena espelma. Farà l’acompanyament la coral de la Comunitat Israelita de Barcelona, Cor CIB, que interpretarà un repertori de cançons i danses tradicionals. Per fer-ho més dolç, es podran degustar sufganiot, els bunyols típics d’aquesta festa jueva. Aquesta celebració, renovació de la llum, simbolitza la voluntat de Girona de ser ciutat de trobada i d’acostament de cultures, ciutat oberta a la llum d’un futur que contempli la riquesa de la diversitat. L’Associació Cultural Jueva
Girona-Costa Brava serà l’encarregada de la dinamització de l’acte, que organitza el Patronat Call de Girona.

Després d’un breu preludi musical, el rabí Daniel Askenazi presentarà la festa i n’explicarà el seu significat i, posteriorment, es procedirà a l’encesa de les espelmes de la hanukkà, que donarà pas a l’actuació del cor i la degustació de dolços. Enguany, el Patronat Call de Girona ha volgut que el carrer de la Força i el carrer de Ciutadans, l’artèria més important del Barri Vell, que connecta la Plaça del Vi amb la plaça de la Catedral, s’omplissin de llum en un acompanyament simbòlic, encenent hanukkiot (llum de hanukkà) a portalades, finestres i balcons, fent de la diversitat cultural un element més del conjunt de la societat gironina.
Nadal al Museu
Una altra proposta que us fem des de Som Cultura és la d’aprofitar la 7a edició de Nadal al Museu, una iniciativa conjunta promoguda pels 26 museus de les comarques gironines. Una proposta lúdica, formada per diverses activitats, que començarà el proper 4 de desembre i finaloitzarà el 9 de gener del 2022. Les activitats inclouen la visita lliure al museu, amb obsequi inclòs i es tracta d’una activitat eminentment familiar.

Què podeu fer? Doncs visitar un -o els que us vinguin de gust- museu dels 26 equipaments de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona i participar amb família buscant tot d’objectes pel museu. En acabar la vostra missió, us oferiran un obsequi. Els museus també posen a la vostra disposició un espai infantil per poder pintar i retallar molts dels objectes i personatges que heu vist al llarg de la visita al museu. Si ho preferiu, també podreu ajudar a decorar l’arbre de Nadal. A la recepció dels museus heu de demanar la il·lustració dels objectes que heu de localitzar posteriorment i, al final, a la mateixa recepció haureu de mostrar tots els que heu trobat per aconseguir un petit regal.

Que resulta que us voleu quedar a casa, però igualment desitgeu conèixer el patrimoni de les comarques de Girona? Doncs els museus us ofereixen un munt de tallers per fer. En aquest enllaç hi trobareu un munt de propostes educatives per fer de forma autònoma i a distància des de casa. Tallers per fer una baldufa de papiroflèxia, salaó d’anxoves, fer de monjo copista, construir un titella (una mosca de Sant Narcís), de fang, de fer vitralls, de fer nusos mariners, de gravat o de cistelleria, entre molts d’altres. En el mateix enllaç també trobareu algunes càpsules de vídeo que són visites virtuals a alguns dels equipaments o petits documentals sobre peces singulars o espais patrimonials.
D’altra banda, la xarxa de museu també posa a la vostra disposició dibuixos per pintar que podeu descarregar, en què el protagonista és un simpàtic extraterrestre, que ja havia estat present en anteriors campanyes. Podeu descarregar fins a tres dibuixos diferents: extraterrestre 1, extraterrestre 2 i extraterrestre 3, però si els que us agrada és retallar, podeu descarregar un retallable amb el mateix protagonista.

Consulteu l’agenda d’activitats de cada un dels museus i participeu en tallers presencials, pessebres, recerques de caganers perduts, gimcanes, conta contes i moltes activitats més.