El #NadalAlMuseu de la Xarxa Gironina de Museus ja és en marxa!

La 7a edició de Nadal al Museu, que omplirà d’activitats els museus de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona, ja ha començat! Quants anys s’ha de celebrar per a que es consideri una tradició? Perquè, de fet, als equipaments gironins jo ho és una tradició, això de rebre a les famílies durant l’època nadalenca amb activitats especials, però també amb obsequis diversos.

Els infants que els visitin podran gaudir d’un munt d’activitats educatives, però també de propostes que inclouen la participació de tota la família. Amb el lema: “Tens ganes de passar-t’ho bé per Nadal? Visita els museus de les comarques de Girona, i descobreix-ho!” es continua amb la voluntat de fer passar bones estones d’oci, mentre s’aprèn sobre el patrimoni i les tradicions locals.

Làmina del MAC Ullastret. Il·lustració: Roser Matas.

Els 26 museus que conformen la Xarxa ofereixen una àmplia oferta d’activitats familiars programades en motiu de les vacances de Nadal: tallers infantils, casals de Nadal, zones infantils per pintar i retallar autònomament i decorar arbres de nadal dels museus, pessebres, audicions de música, fer fanalets de Reis o gaudir de recitals de contes de Nadal, entre moltes altres activitats. D’aquesta forma, es pretén que els museus entrin dins l’imaginari familiar com un espai obert, lúdic, amable i acollidor per descobrir durant el període nadalenc el patrimoni i les tradicions locals.

Els equipaments gironins a més oferiran una activitat conjunta als seus visitants: un repte on a través d’una il·lustració de l’autora Roser Matas, que mostra forma divertida les particularitats de cada museu, petits i grans hauran de buscar els objectes reals de l’equipament en qüestio que apareixen a la il·lustració. Després de fer la visita lliure en família i d’haver localitzat els objectes destacats, rebran un petit obsequi. Els qui ho vulguin, podran pintar al museu, o endur-se a casa, la làmina en blanc i negre de la il·lustració del museu. Els 26 museus que integren la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona, són de temàtiques variades com la història, el cinema, el joc, l’artesania, l’arqueologia, l’etnologia, el medi natural, el mar, la tecnologia, l’art…

Tota la programació d’activitats de Nadal dels 26 museus de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona la trobareu en aquest web, que s’actualitzarà en cas de novetats o canvis en funció de l’evolució de la pandèmia. Al web també hi ha disponible pel públic infantil i jove, un munt de tallers online vinculats al patrimoni  dels museus. En són bons exemples els tallers de baldufes de papiroflèxia, de salaó d’anxova,  de monjo copista, de fang, de titella, art en primera persona o càpsules de vídeo explicant diversos aspectes, obres o personatges relacionats amb le museu, com ara Alice Guy la primera directora de cinema, entre molts altres. La campanya és present a les xarxes socials amb el hashtag #NadalalMuseu.

Làmina del Museu Darder. Il·lustració: Roser Matas.

Xarxa de museus de les Comarques de Girona

Museu Etnològic del Montseny. La Gabella (Arbúcies) · Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles · Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany (Banyoles) · Terracotta. Museu de ceràmica (La Bisbal d’Empordà) · Museu Municipal Josep Aragay (Breda) · Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries · Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries · Museu de l’Anxova i de la Sal (L’Escala) · Museu del Joguet de Catalunya (Figueres) · Museu de l’Empordà (Figueres) · Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona · Museu d’Art de Girona · Museu del Cinema. Col·lecció Tomàs Mallol (Girona) · Museu d’Història de Girona · Museu d’Història dels Jueus (Girona) · Tresor de la Catedral de Girona · Museu Municipal de Llívia · Museu del Mar de Lloret de Mar · Museu de la Garrotxa (Olot) · Museu dels Sants d’Olot · Museu del Suro de Palafrugell · Museu de la Pesca de Palamós · Museu Etnogràfic de Ripoll · Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols · Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí) · Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret.

Imatge destacada: Làmina del Museu Etnològic del Montseny. Il·lustració: Roser Matas.