El Ripollès, la visita ineludible al romànic més autèntic i el bressol del país

Una visita a la comarca del Ripollès pot ser una de les experiències més enriquidores que es poden viure. Situada al vessant sud dels Pirineus Orientals, on hi ha la capçalera del tiu Ter, l’agenda d’activitats que proposa Turisme Ripollès és molt recomanable.

Durant tot l’estiu (fins el 13 de setembre) està en funcionament el Trenet Turístic de la Vall de Camprodon, que compta amb 7 rutes, que permeten al visitant conèixer els diversos paisatges de la comarca. Les rutes que segueix el trenet són: Camprodon-Vila (1), Sant Pau de Segúries – El Remei – Via Romana (2), Llanars – La Roca – Abella (3), Molló – Espinavell (4), Vilallonga de Ter – Tregurà (5), Font Rubí – Rocabruna – Alta Garrotxa (6) i Setcases (7). El primer itinerari, que es manté operatiu tot l’any, consisteix en una ruta circular de 45 minuts, mentre que els 6 restants, estacionals, són rutes que duren 3,5 hores, amb guia acompanyant, per descobrir gran part dels pobles i nuclis de la Vall de Camprodon. Tota la informació sobre el Trenet la podeu trobar en aquest enllaç.

Pont Nou de Camprodon. Foto: Jase Wilson. Arxiu Imatges PTCBG.

L’agenda de les activitats culturals i turístiques del Ripollès la trobareu en aquest enllaç. A més de les rutes del Trenet, aquest final d’estiu també existeix la possibilitat de fer l’ascensió amb el telecadira panoràmic, d’uns 20 minuts de durada, que permet contemplar un panorama únic, com és el paisatge alpí i facilita l’observació de tota mena de fauna autòctona: isards, marmotes, trencalòs…

La visita guiada al Conjunt Monàstic de Ripoll (Terra de Comtes i Abats), us meravellarà. El monestir va ser fundat a finals del segle IX pel comte Guifré el Pelós i esdevingué un dels centres culturals més importants de l’Europa medieval. El visitant descobrirà la història del bressol de Catalunya tot passejant per la Basílica, el Claustre, la Necròpoli i contemplant la majestuosa Portalada del segle XII.

Davallament de Sant Joan de les Abadesses. M. Geli/P. Planagumà. Foto: Arxiu Imatges PTCBG

Una altra visita guiada esplèndida és la que es farà al Monestir de Sant Joan de les Abadesses (Terra de Comtes i Abats), un dels monuments més importants del Romànic català en el qual destaca el conjunt escultòric del Davallament o del Santíssim Misteri. Després d’un recorregut per l’església i el claustre, es visita la vila i es ressegueix la seva història, llegendes i tradicions.

El tercer capítol de Terra de Comtes i Abats transcorre amb una visita guiada que comença al museu del Comte Arnau de Gombrèn per acabar al Castell de Mataplana. Durant el recorregut el visitant coneix la història, els mites i les llegendes d’un dels personatges més misteriosos de l’època.

Llanars. Foto: Maria Geli/Pilar Planagumà. Arxiu Imatges PTCBG.

Hi ha un parell de visites que també us recomanem que aprofiteu. Teniu la possibilitat de fer una visita guiada al Monestir de Santa Maria , a l’Scriptorium de Ripoll, que és complementada amb el taller Fes de monjo copista. Una altra visita guiada interessant és la que es fa a la Farga Palau de Ripoll, amb una demostració de forja. Trobareu més informació i com adquirir entrades en aquest enllaç.

Imatge de capçalera: Portalada de Santa Maria de Ripoll. Diego Espada. Arxiu Imatges PTCBG.