Els anys 60 a Begur i Llafranc, la ruta del glamur a la Costa Brava

Us oferim una ruta excepcional, una proposta magnífica pel diumenge 4 de novembre dins la programació del festival d’experiències culturals Som Cultura, però abans d’explicar-vos els detalls pràctics, us posem en antecedents. Ja veureu com això us interessa!

El turisme internacional de part de la Costa Brava, que aleshores vivia un boom, es caracteritzava als anys 60 pel glamur. Visitaven localitats com Begur o Llafranc personalitats del món de la cultura i d’altres relacionats amb la gauche divine i la faràndula. A meitat del segle XX, Begur i Llafranc eren paradisos encara, com gran part de la Costa Brava, però aquesta va gaudir d’una potent projecció internacional amb els rodatges de pel·lícules com ara Pandora i l’holandès errant (Dir. Abert Lewin, 1951), que va tenir Ava Gardner de protagonista. El boom turístic, al qual també va contribuir el mecenes Albert Puig Palau, es va fer realitat i van començar a arribar turistes amb anomenada, actors i actrius espanyols i nord-americans, cantautors de la Nova Cançó, Carmen Amaya o Lola Flores, la Chunga, Peret, Serrat o Kirk Douglas, que van coincidir amb personatges inoblidables com el Gitano de la Costa Brava -títol que li va atorgar la bailaora Carmen Amaya al palafrugellenc Manel Bisbe– o Tomàs Cervera, del local Chez Tomàs.

Transformació de poblets de pescadors

L’arribada d’un turisme certament selecte, bàsicament la burgesia de Barcelona i, posteriorment, d’aquest turisme glamurós, va significar la transformació social, econòmica i física dels poblets de pescadors de la Costa Brava i, molt significativament, de Begur i Llafranc. Les cases de pescadors es van convertir en tavernes i hotels. Però a més, a Llafranc, per exemple, la vida nocturna, alegre, disbauxada, es va convertir en quelcom mític amb protagonistes com el Gitano o Tomàs Cervera -tots dos conreant uns personatges molt peculiars- i el recorregut habitual tenia el seu inici a l’Hotel Llafranc -abans Celimar- i finalitzava a Chez Tomàs. La barreja d’estrelles de Hollywood i del món del flamenc era força boja i va ser una mena de motor dinamitzador de la nit del que aleshores era -i encara a dia d’avui és- un dels punts turístics de referència a la Costa Brava. La Llagosta és un altre punt d’interès a Llafranc, una barraca de pescadors convertida en un hotel en el qual es va allotjar l’equip de rodatge de la pel·lícula De sobte, l’últim estiu, rodada a Begur i per on van passar actrius com Katharine Hepburn o Elizabeth Taylor.

Precisament Begur, a més del rodatge del film Pandora i l’holandès errant, va rebre una empenta definitiva pel que fa al turisme amb la construcció de l’hotel de luxe Cap sa Sal, que va permetre acollir un turisme selecte i esdevenir refugi de grans celebritats, models, actors, cantants, músics, escriptors, poetes i intel·lectuals.

Els detalls pràctics 

La ruta, ideada per Sandra Bisbe, transcorre de 10h a 14h i inclou: visita guiada a Begur i a Llafranc de la mà de la mateixa Bisbe (Guia Oficial Local i creadora de la ruta), entrada a l’Hotel Llafranch per gaudir del seu museu de fotografies i d’un vermut gentilesa de l’hotel i d’un espectacle de música rumbera amb el Grup Els Ternura. És necessari vehicle propi per a desplaçar-se de Begur a Llafranc. Les reserves es poden fer a l’Oficina de Turisme de Begur i les places són  limitades. El cost de la visita és de 20,00€ per persona, però és gratuïta pels nens de fins a 10 anys.

Imatges: James Mason i Ava Gardner en el rodatge de ‘Pandora i l’holandès errant’. Foto Arxiu. / El Gitano de la Costa Brava, en una de les festes que s’organitzaven a Llafranc. Foto Arxiu. / Carmen Amaya, al cartell del Festival de Begur. / Ava Gardner, durant el rodatge de ‘De sobte, el darrer estiu’, a Begur. Foto: Valentí Fargnoli. / El Gitano de la Costa Brava i el músic Johnny Hallyday. Foto Arxiu. / La guia Sandra Bisbe, durant la ruta, a Begur. Foto: Sandra Bisbe.