Els caps de setmana de novembre es viuen amb Som Cultura

El festival de propostes culturals Som Cultura, que arriba a la seva quarta edició i es celebrarà els caps de setmana del proper mes de novembre, inclou fins a 46 propostes culturals programades arreu de les comarques gironines. El festival, promogut pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, preveu en la seva programació un gran ventall d’activitats de tota mena, així com també activitats inclusives per a tots els públics, com ara visites guiades al Museu de la Pesca de Palamós, al Museu d’Olot i al MAC d’Ullastret.

Les activitats programades, a més d’estar dividides per un criteri territorial -cada cap de setmana es fan activitats en comarques diferents-, també es poden dividir de manera temàtica. És per això que el programa distribueix les activitats per gènere: rutes literàries, jocs de misteri, activitats inclusives i visites per descobrir el patrimoni, a més d’activitats musicals o tallers. Pel que fa a la distribució geogràfica, el Som Cultura 2019 està estructurat de la següent manera: els dies 2 i 3 de novembre, la programació es concentra a les comarques del Ripollès i la Cerdanya; els dies 9 i 10 de novembre, les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà acolliran les activitats; els dies 16 i 17 de novembre, prendran el relleu les comarques del Gironès i la Selva, i els dies 24 i 25 de novembre, el festival es clourà a la Garrotxa i el Pla de l’Estany.

Ribes de Freser. Esglesia de Santa Maria. Foto: Xènia Gasull. Arxiu Imatges PTCBG.

Destaquen dues convocatòries concretes en aquesta edició del Som Cultura, que han esdevingut una constant en la seva breu història: la primera és la diada, ja tradicional, Els museus surten al carrer (2 de novembre, de 10.30h a 15h), enguany a la Plaça de l’Abat Oliva de Ripoll, davant el Museu Etnogràfic. Inclou tallers infantils, espai de joc lliure i un espectacle de circ són els atractius d’aquesta primera jornada. L’altra convocatòria destacable, adreçada sobretot a instagramers, és la Trobada #InstaCultura (23 de novembre, de 10h a 13h), que porta com a subtítol Castell d’Hostalric. Un passeig per la història de la fortalesa.

Josep Pla, Víctor Català i Ramon Muntaner

Les rutes literàries programades permetran conèixer l’obra d’autors com Josep Pla, Victor Català o Ramon Muntaner, vinculades a localitats com Calella de Palafrugell, Torroella de Montgrí, l’Escala o Peralada. D’altres rutes literàries transcorreran per Portbou, Caldes de Malavella o Begur. Algunes d’aquestes rutes comptaran amb la participació d’actors com Marc Martínez, Estel Solé o Ernest Villegas, que en faran una lectura teatralitzada dels textos seleccionats per a algunes de les rutes.

Cementiri de Lloret de Mar. Foto: Xènia Gasull. Arxiu Imatges PTCBG.

Descobrir el patrimoni jugant

Les estratègies per tal d’atreure el públic a la descoberta del patrimoni, ja sigui l’arquitectònic o el que alberguen els museus, evolucionen de manera accelerada. Som Cultura també inclou activitats que permeten conèixer museus o fortaleses de les comarques gironines d’una manera amena i divertida a partir de jocs de misteri, gimcanes o sessions de jocs d’escapada. S’han programat un total de vuit activitats d’aquesta mena, que inclouen una rèplica en viu del popular Cluedo, a Can Mario de Palafrugell; una gimcana empordanesa amb E-Bike amb sortida a Gualta o jocs d’enigmes a Sant Joan de les Abadesses o Sant Pere de Rodes, per posar alguns exemples.

Reedició d’activitats amb èxit

Les darreres edicions del festival Som Cultura van comptar amb activitats que van enregistrar una gran acollida. L’organització ha decidit reeditar aquestes activitats, però reformulant-les per intentar ampliar el seu públic. Per exemple, es tornarà a fer la visita guiada que permet descobrir la infantesa del pintor Salvador Dalí a Figueres i que organitzen conjuntament els museus de la ciutat: Teatre-Museu Dalí, Museu del Joguet de Catalunya i Museu de l’Empordà. La novetat en l’edició d’enguany és la finalització de l’activitat amb un tast de tres vins oferts per la Ruta del Vi DO Empordà i el Consell Regulador de la DO Empordà. Les inscripcions a les activitats del Som Cultura 2019 es poden tramitar a través d’aquest web. I recordeu compartir la vostra experiència a Instagram amb l’etiqueta #InstaCultura, teniu temps fins el 30 de novembre! Hi haurà premi a les 3 millors imatges! Animeu-vos!

Imatge de capçalera: Ullastret. MAC Ullastret. Xènia Gasull. Arxiu Imatges PTCBG