Els jocs de misteri i pistes, una nova tendència al festival Som Cultura

Existeix un anglicisme que és força explícit pel que fa a l’acció de denomina: gamificar. La paraula es construeix a partir del mot game (joc) i es converteix un substantiu en un verb. Posats a fer traduccions literals i neologismes, la cosa vindria a ser juguificar. Aquest no és un concepte nou, però ara s’ha intentat definir i aplicar de manera sistemàtica amb diversos fins. Gamificar és molt útil quan parlem d’ensenyament, divulgació i oci.

Us expliquem això perquè hi ha fins a 8 propostes del Festival Som Cultura, que es desenvolupa aquest mes, que promouen el coneixement del patrimoni i la pròpia història a través de jocs de misteri, de manera que els participants coneixen fortaleses, monuments o museus de manera amena i divertida a partir de jocs de misteri o sessions d’escape room.

A l’enigma de Sant Joan de les Abadesses, li segueixen el Misteri a Can Mario de Palafrugell (dia 9, 17h), que consisteix en una mena de Cluedo en viu. Els participants hauran de resoldre un cas misteriós, recorrent els espais de la majestuosa fàbrica de suro Miquel Vincke & Meyer. Es tracta de parlar amb el sospitosos, tot prenent una copa de vi, i recol·lectar pistes a la torre dipòsit modernista, als antics forns d’aglomerat o a la casa senyorial de Cal Ganxò. Aquesta és una activitat familiar (a partir de 8 anys) i gratuïta, però cal fer reserva prèvia a info@museudelsuro.cat o al telèfon 972 307 825.

Continuant amb els enigmes i el Cluedo, el festival també us proposa resoldre el Misteriós crim a la mansió Garriga, una visita teatralitzada a l’edifici que acull el Museu del Mar de Lloret. Durant una festa a Can Garriga es comet un crim i cal resoldre’l. Aquesta visita, adreçada als adults, es farà el dia 16 (18h i 20h) i la inscripció es pot fer a través del mail central-turisme@lloret.org i del telèfon 972 365 788.

Els jocs de pistes, si tenen un component esportiu o de moviment, esdevenen gimcames, com la que Som Cultura us proposa els dies 9 i 10 a Gualta, que a més es fa amb bicicleta elèctrica (E-Bike). L’activitat, que comença a les 9.30h del matí, pretén que els participants descobreixin petits pobles del Baix Empordà i el patrimoni cultural iber, romà o medieval que atresoren. El recorregut és assequible per a nens i nenes a partir de 7 anys (25km aprox.) i es realitza amb un guia local. Però és que a més, també gaudireu del paisatge meravellós de l’Empordà i coneixereu a productors locals i oficis tradicionals. Al llarg del recorregut els participants cercaran pistes amagades al camí per completar un mapa amb premi sorpresa. Aquesta és una activitat apte per a famílies. La inscripció es pot fer a través del mail info@gigsgirona.com o al telèfon 619 014 484.

Els jocs d’Escape Room tenen molta acceptació en l’actualitat i un públic fidel. Al Som Cultura també hi ha aquesta mena de proposta. El dia 10 es farà l’Escape Bunker Roses (12h), en què els participants tenen 40 minuts per sortir del búnquer del Castell de la Trinitat de Roses fent servir la lògica, la cooperació i la comunicació. Es pot fer la inscripció al mail patrimoni@roses.cat o al telèfon 972 151 466. Un altre escape room inclòs al Som Cultura ja us el vam explicar, es tracta d’Un sacco di sangue, el dia 23 de novembre (19.30h) al Museu dels Sants d’Olot.

Caçadors de joies, al Dor Museum (dia 16, 10h) o Mr Stone i els enigmes de Sant Pere de Rodes (dia 24, 11.30h) són les dues darreres propostes de joc i misteri d’aquest post. En la primera, els participants, que gaudiran d’esmorzar, hauran de recórrer de cap a cap el Dor Museum, a Sant Julià de Ramis, per localitzar i retratar un seguit de joies i completar el joc. També gaudiran d’una estona lliure a l’Espai Quim Hereu. Pel que fa als enigmes de Sant Pere de Rodes, els participants seguiran els passos de Mr. Stone, un intrèpid viatger, i amb l’ajuda del seu quadern de notes i el seu bagul de viatge es trobaran les respostes als enigmes que s’aniran plantejant durant la visita. Reserves i informació: reservesspv.acdpc@gencat.cat i 972 387 559.

Recordeu compartir la vostra experiència a Instagram amb l’etiqueta #InstaCultura, teniu temps fins el 30 de novembre! Hi haurà premi a les 3 millors imatges! Animeu-vos!