Els Pastorets, la tradició nadalenca catalana que ha esdevingut teatre familiar

Els Pastorets és una representació teatral tradicional al nostre país durant les festes de Nadal i també ha esdevingut una alternativa d’oci familiar de primera en aquestes dates. L’argument és senzill i la història que explica és, per dir-ho de manera simple, la lluita entre el bé i el mal, representats cadascun per personatges molt característics. Per bastir la lluita i il·lustrar-la, l’argument té tres fils narratius que convergeixen: les esposalles de Josep i Maria, la lluita entre àngels i dimonis i les facècies d’un poble de pastors. A principis del segle XX la representació d’aquesta peça teatral, que té versions molt variades, es va estendre notablement i es manté, perquè és una eina de cohesió social de primera categoria, juntament amb altres manifestacions de cultura popular del nostre país, com les colles castelleres, esbarts dansaires, etc…

A les comarques gironines hi ha diverses poblacions que disposen dels seus propis Pastorets. Habitualment els posen en escena entitats privades, associacions, casals o grups de teatre amateur, que compten amb el suport de l’administració local. Nosaltres us recomanarem tres representacions de Pastorets que es fan a les comarques gironines per la seva importància, representativitat o la particularitat de la seva posada en escena.

Els Pastorets de Girona. Foto: Narcís Reverendo

Els Pastorets de Girona: enguany arriben a la seva 39a edició en el format actual. El text original, que ha patit moltíssimes variacions al llarg d’aquests anys, és del que va ser rector de La pinya (Garrotxa), Francesc Gay. Com alguns altres pastorets el text s’ha anat adaptant a les necessitats del repartiment i s’hi introdueixen moltes referències a l’actualitat -social i política- de manera que, essent una peça de principis del segle XX, es manté viva i parla de l’actualitat. La música i l’humor són dues característiques indestriables de la representació. Hi participen més d’un centenar llarg de persones i la posada en escena, al Teatre Municipal de Girona, és espectacular. Hi ha funció els dies 25, 26, 27, 28 i 29 de desembre i 1 i 4 de gener, a les 17.30h. Aquest és el seu web i en aquest enllaç podeu comprar les entrades.

Els Pastorets de Banyoles. Foto: P.B.

Els Pastorets de Banyoles són, sense dubte, els més musicals de tots, sobretot des que s’hi implica el Cor de Teatre, amb la direcció musical de Mariona Callís i David Costa. Josep N. Santaeulàlia, Xavier Xargay i Joan Solana, que els dirigeix, són els autors de la versió que es representa. La música també és en directe i la representació està molt vinculada amb l’Aula de Teatre banyolina, ja que la major part dels intèrprets provenen d’aquesta aula i es barregen amb d’altres més veterans, que formen o han format part de grups amateurs de la vila. Hi ha funció els dies 26, 28, 29 de desembre i el 4i el 6 de gener. Venda d’entrades en aquest enllaç

El primer Nadal dels Pastors, de Figueres. Foto: P.F.

A Figueres hi representen El primer Nadal dels pastors, de Mossèn Rossend Fortunet, que es va estrenar el 1923 al local de l’Odeón, amb música en directe. Actualment la posada en escena és de l’Associació Els Pastorets de Figueres, que es va instituir el 1997. Després d’uns quants anys al Teatre Municipal el Jardí, enguany la representació torna a La Cate, una sala més petita i recollida. El 1998 es va recuperar la música en directe, que en aquesta peça té força importància i que interpreta l’ Orquestra Versatile del Casino Menestral Figuerenc. Fan funció els dies 26, 28 i 29 de desembre i 4 de gener. En aquest enllaç accedireu a la venda d’entrades i més informació.