Els Pastorets, una tradició nadalenca familiar

L’orígen dels Pastorets està relacionat amb la litúrgia, ja que era un drama escenificat a les esglèsies la nit de Nadal durant l’Edat Mitjana, en que es recreava l’adoració del nen Jesús. Però amb el temps la peça va evolucionar i va agafar entitat pròpia, es va popularitzar i va esdevenir un entreteniment nadalenc fins a ser, actualment, una expressió de cultura popular tradicional i una estupenda opció d’oci perquè, de fet, es tracta d’un espectacle eminentment familiar, amb la ja clàssica lluita entre el bé i el mal. A finals del segle XIX i principis del XX es van escriure moltes versions de Pastorets, però les més representades a Catalunya són la de Josep Maria Folch i Torras (Els Pastorets o d’adveniment de l’infant Jesús, 1916) o el dels anomenats Pastorets d’Olot, de Molins i Rubió (la sarsuela El nacimiento del Salvador o la redención del esclavo, 1880). Pastors còmics, Sant Josep, Maria, àngels, dimonis, lluites, facècies, el nen Jesús, emoció, humor o, segons en quina versió, tocs d’actualitat amb ironia; això són els Pastorets, una bona opció per passar una tarda entretinguda amb la família aquestes vacances de Nadal. A les comarques gironines destaquen quatre representacions de Pastorets per tradició, per qualitat i pel nombrós públic que atrauen.

Pastorets de Girona

Són possiblement els més espectaculars per l’aparell escenogràfic, pel nombre de participants (unes 150 persones), per les dimensions del Teatre Municipal de Girona, on s’hi representen, i per la qualitat interpretativa de personatges com la Belcebuna, una dimònia creada ad hoc per a aquest espectacle, que representa amb mestratge des de fa una trentena d’anys l’actriu Maria Àngels Buisac, que destaca per la seva inigualable vis còmica. La versió que es posa en escena és una barreja d’un text del rector de la Pinya (Mn. Gay, ) i el director de l’espectacle, Joan Ribas. Pareu atenció al dinamisme dels dimonis, als decorats i projeccions espectaculars, a la música i el cant, als pastors còmics i al final de la peça, aquest any especialment colpidor, amb un missatge universal que us emocionarà. El cartell d’Els Pastorets de Girona, elaborat tradicionalment per l’artista Àngel del Pozo, sempre tracta, amb subtilesa i un toc d’humor i fins i tot d’ironia, algun tema d’actualitat. Aquest any no n’ha estat una excepció.Dies de funció: 25, 26, 28, 29 i 30 de desembre, 1 i 4 de gener (17.30h). Venda d’entrades aquí. Imatges: A dalt, el cartell de l’edició d’aquest any, d’àngel del Pozo. A sota, la Belcebuna. Narcís Reverendo. 

Pastorets de Banyoles

Als Pastorets de Banyoles hi canten els àngels. Bé, i els dimonis, i els pastors, de fet hi canta tothom. La qualitat musical i escènica d’aquesta representació és indubtable. Josep N. Santaeulàlia, Xavier Xargay i Joan Solana, que els dirigeix, són els autors de la versió que es representa, en que David Costa (director del magnífic Cor de Teatre) n’és el director musical. La música s’interpreta en directe. A partir del 2005, Cor de Teatre en va assumir la coproducció amb l’ajuntament i conviuen en aquesta representació intèrprets consagrats del poble, alumnes de l’Aula Municipal de Teatre i joves en formació de Cor de Teatre. Dies de funció: 26, 29 i 30 de desembre, 6, 12 i 13 de gener. Venda d’entrades aquíImatge: Pastorets Banyoles.

Pastorets de Figueres

La versió que segueixen a Figueres és una sarsuela escrita pel capellà Rossend Fortunet i es titula El primer Nadal dels pastorets. Es va estrenar el 1923, el 1998 se’n va celebrar el 75è aniversari i es va recuperar la música en directe, interpretada per l’Orquestra Versatile del Casino Menestral Figuerenc. Aventures, intrigues, persecucions, enverinaments massius i resurreccions màgiques, amb dolents, que són sempre molt dolents, i bons, que són sempre molt bons, tot sota la direcció d’Ernest Ollero. Dies de funció: 26, 29 i 30 de desembre. Venda d’entrades aquí. Imatge: Pastorets Figueres.

Pastorets d’Olot

Es tracta de la representació de la versió tradicional d’Els Pastorets d’Olot, una adaptació de l’obra original d’Ignasi Rubió i Antoni Molins (1880). Es tracta d’una sarsuela amb diverses parts cantades i interpretada en castellà. La història ens és familiar: els pastors, encapçalats per una parella de còmics que són un desastre, s’assabenten del naixement del nen Jesús i decideixen anar-lo a adorar. Pel camí, però, topen, a més de amb la seva intel·ligència limitada, amb l’infern, amb els dimonis, que derrotaran amb ajuda divina.  Dies de funció: 22, 23, 26, 28, 29 i 30 de desembre. Reserves: 972 26 96 66. Imatge: Pastorets Olot.