Els recursos culturals virtuals per alleugerir el confinament no paren d’augmentar, conegueu-los!

Qui s’avorreix aquests dies de confinament és perquè vol, encara que tenim temps per fer-ho una mica tot, fins i tot avorrir-nos. Els recursos culturals virtuals que tenim a l’abast són ingents. Des de Som Cultura us n’hem anat facilitant un bon nombre i en aquest post en trobareu encara més. Un ventall de recursos extremadament interessant i molt variat. Veureu que n’hi ha de molts tipus, naturalesa i temàtica.

Aquests dies és un goig fer una repassada al cançoner de música tradicional Càntut, la iniciativa del mestre de Banyoles, Albert Massip, de preservació de les cançons populars de transmissió oral i que va donar peu al festival homònim, del qual en van sortir iniciatives tan meravelloses com el disc que van gravar Carles Belda i Sanjosex.

La plataforma Google Arts&Culture

La plataforma Google Arts&Culture és un recurs ideal per aquests dies de confinament. Un equipament que en fa un ús magnífic és el Museu d’Art de Girona. A més d’oferir una visita virtual a través del Google Street Wiew, també ha posat en línia una selecció de 100 obres de la col·lecció permanent (des del romànic fins al s. XIX) en alta resolució a través del seu perfil a l’Arts&Culture. Són especialment interessants les 5 històries que hi ha penjades. Des d’aquest perfil s’accedeix igualment a la visita virtual de tot l’equipament. El Museu d’Art gironí també posa a disposició del públic un vídeo promocional de l’exposició temporal Falsos verdaders. L’art de l’engany, que ha estat prorrogada fins el 13 de setembre.

Captura d’imatge del perfil d’Arts&Culture del Museu d’Art.

Extensa oferta de la Fundació Josep Pla

La Fundació Josep Pla , sota l’etiqueta #LaCulturaaCasa ofereix al públic el món que Josep Pla va retratar en la seva literatura: els homenots que va reivindicar, els paisatges de lluny i de prop, de l’Empordà i dels llocs on va viatjar i la memòria de les coses vistes, llegides i viscudes. La fundació, a través de les seves xarxes socials (Twitter, Facebook i Instagram), fa un seguit de propostes per incorporar la literatura de l’escriptor empordanès a la vostra rutina diària. Hi presenta el Josep Pla viatger, l’amfitrió i, a través del Mapa Literari Català d’Espais Escrits descobrireu un munt de citacions dels autors patrimonials de la literatura catalana, inclòs Pla, acompanyades d’imatges, àudiosvídeos, textos explicatius i rutes literàries. D’altra banda, els qui vulgueu aprofundir en el coneixement sobre la vida i l’obra de Josep Pla, trobareu recomanacions periòdiques de presentacions, xerrades i espectacles que s’han fet a la Fundació i que estan enregistrats al canal de Youtube de la Fundació o bé documentals de producció aliena que són en obert a internet.

El Dor Museum i la memòria recent de La Fortalesa

D’altra banda, el Dor Museum ha fet una crida per tal de recuperar, a través de les xarxes, la memòria recent de La Fortalesa, on està situat. Aquestes són les paraules dels responsables del complex enclavat a Sant Julià de Ramis, a la muntanya dels Sants Metges: “Molts ens heu explicat el vincle que teníeu amb La Fortalesa. Alguns hi anàveu a passejar el gos, d’altres a fer un pícnic, a passejar la mainada o a alguna de les seves famoses festes. O potser els vostres avis guarden alguna memòria més antiga que els hi agradaria compartir. Sigui quin sigui el vostre record de La Fortalesa, ens importa i ens agradaria que el compartíssiu amb nosaltres. Envia’ns la teva història i foto a info@dormuseum.com. També la pots penjar a xarxes utilitzant #historiadelafortalesa i mencionant al @dormuseum. Nosaltres compartirem totes les fotos i memòries que ens envieu a les nostres xarxes”.

Hostalric, vila medieval

La Fira Medieval d’Hostalric, que s’havia de celebrar del 10 als 12 d’abril i que ha estat suspesa, també fa una proposta de participació a través de Turisme Hostalric. La proposta és que transformeu casa vostra en un mercat, amb personatges i activitats pròpies de l’època medieval, esdevenint el cap i centre de tot l’extens Vescomtat de Cabrera. L’organització també ha llançat el sorteig de dos tiquets pel sopar medieval de la fira de l’any vinent. Teniu tota la informació en aquest enllaç. El consistori selvatà també ha organitzat el Trivial d’ Hostalric, en què l’objecte és la història i altres aspectes de la vila, amb premis molt sucosos, així com també facilita una visita virtual al poble.

L’Escala, Ripoll i moltes més propostes

L’Escala ofereix l’accés al seu Arxiu Històric en el qual s’hi conserven fons fotogràfics de gran nivell i reconegut prestigi; la biblioteca municipal penja diàriament un post al seu perfil de facebook amb jocs literaris, fragments de poesia, narrativa, teatre, ressenyes de novetats, entrevistes fetes a Ràdio l’Escala a professionals del món de la literatura o l’hora del conte. També us proposen conèixer millor la figura de Víctor Català amb aquest vídeo o conèixer millor la vila visionant aquest recull de documents audiovisuals.

El Museu Etnogràfic de Ripoll és un dels més actius de la demarcació i ha adaptat també la seva oferta a les circumstàncies. El museu ripollès ha ideat un joc familiar per passar una bona estona cercant objectes a les sales del museu, però des de casa. Hi podeu accedir en aquest enllaç.

L’il·lusionista Xevi.

Hi ha un munt de propostes més, com ara visitar Caldes de Malavella de manera virtual; participar en un quiz -joc de preguntes- als stories del compte d’instagram de l’Oficina de Turisme de Figueres o gaudir d’una retrospectiva del Cerdanya Film Festival. També podeu admirar-vos amb el recull de vídeos No perdem mai la il·lusió!, que l’il·lusionista Xevi, responsable del Museu de la Màgia de Santa Cristina d’Aro, penja al seu perfil de facebook i en els quals mostra alguns dels seus secrets.