Els Reis Mags arriben a les comarques gironines, anem a rebre’ls!

La màgia del vespre i la nit del dia 5 de gener és quelcom que grans i petits viuen intensament. A les cavalcades que s’organitzen en les diverses localitats de les comarques gironines es pot gaudir d’aquesta barreja d’expectació, excitació i alegria. N’hi ha més d’una setantena, però nosaltres us n’hem triat tres per les seves dimensions, pel seu recorregut o perquè tenen alguna particularitat: la de Girona, la d’Olot i la de Palamós, amb horaris i recorreguts.

ELs tres Reis Mags d’Orient, a Girona. Foto: Ajuntament de Girona / Girona.cat

GIRONA. Com ja és tradicional, els tres Reis instal·len el seu campament als jardins de les Pedreres i tenen contacte directe amb els infants que els van a veure. Habitualment el campament permet l’accés de públic a les 4 de la tarda i a les 6 es posen en moviment. És llavors que comença el recorregut, a peu fins la passera Alferes Huarte que connecta el carrer del Carme amb l’avinguda General Mendoza, on esperen les carrosses i els seguicis. A 2/4 de 7 de la tarda començarà pròpiament dita la cavalcada. Des del passeig del General Mendoza passaran pel carrer d’Ultònia, carrer del Migdia, travessaran el carrer de la Creu fins al nou tram al carrer Emili Grahit, carrer de Joan Maragall, plaça de Pompeu Fabra, Gran Via de Jaume I, avinguda de Sant Francesc, lateral nord de la plaça de Catalunya, pujada del pont de Pedra i plaça del Vi. Sobre les 8 del vespre començarà el pregó dels Reis d’Orient a la plaça del Vi (interpretat en llengua de signes per l’Associació Gironina de Sords). Durant el pregó dels Reis a la plaça del Vi hi haurà un espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda.

Una imatge del campament reial, a Olot. Foto: Olot Cultura

OLOT. Es tracta d’una de les cavalcades més completes de les comarques gironines. Des de dijous dia 2 i fins diumenge dia 5 es pot visitar, a la plaça Clarà, el campament dels Reis, que l’any passat van estrenar carrosses, trons i fins i tot espai final. La novetat d’aquest any és l’aparició de l’estrella dels Reis, que obrirà el camí i guiarà els patges fins la tenda dels trons; una carrossa nova per als cuiners, amb una cuina acabada d’estrenar, i nous fanals i patges. També compta com a novetat la tornada la tradicional pujada dels Reis a peu pel Firal abans d’arribar als trons. Al campament el públic hi trobarà personatges que ja són tradicionals, com el Mag, l’encarregat del temps, la caramelera, el carboner, la fanalera i els cuiners. Tots ells explicaran les seves històries amb l’acompanyament dels guies, que acabaran portant els infants a veure els carters reials. El dia 5, la cavalcada començarà a 2/4 de 7 de la tarda. Farà la volta a la plaça Clarà per continuar pel carrer Camil Mulleras, un dels més amples i cèntrics, fins al carrer Serra Ginesta. Pujaran per aquest carrer fins a la Plaça Major. Continuaran cap al Firal, el travessaran fins al Firal Petit, on hi haurà els trons nous. Aquest espai s’estrena com a final de la cavalcada.

Els tres Reis Mags, a Palamós. Foto: VisitPalamos / J. Lois

PALAMÓS. La localitat palamosina és una de les viles en que els Reis d’Orient hi arriben per mar. S’espera la seva arribada al Moll Vell a partir de les 6 de la tarda. Mentre no arriben els mags, s’organitza una xocolatada pels assistents. A partir de les 7 de la tarda començarà la cavalcada des de Sant Joan, passarà per les avingudes d’Àngel Guimerà, Llibertat, Lluís Companys, 11 de setembre fins al carrer de Dídac Garrell i arribarà fins el teatre La Gorga on, a partir de les 8 del vespre, es farà la tradicional salutació dels tres savis a tots els infants. Enguany els Reis baixaran de les seves carrosses a l’inici del carrer de Dídac Garrell i faran un recorregut a peu des d’aquesta via, passant pel carrer Major, fins arribar al teatre. La novetat d’aquest any és la participació de l’agrupació de batucada Repercussió de Palamós, que animarà la festa pels carrers cèntrics de la vila.

Foto de capçalera: Els tres Reis Mags. Escultor: Ramon Amadeu. Foto: Olot Cultura / Museu dels Sants d’Olot.