En Patufet, la creació més popular d’Aureli Capmany

Aureli Capmany (Barcelona 1868-1954), un folklorista de formació autodidacta, va ser el creador i primer director de la revista infantil En Patufet. El seu interès es centrava en les rondalles, les cançons, els jocs, les festes populars, els costums i les danses populars. Aquest interès anava unit a la vocació de convertir-se en un gran activista cultural, fins el punt de ser un dels fundadors de l’Orfeó Català i de l’Esbart de Dansaires, iniciador del Cançoner Popular, membre actiu de l’Ateneu Barcelonès i redactor del diari La Renaixensa.

L’exposició que es pot veure fins el 24 d’abril a l’Espai Santa Caterina, a la seu de la delegació del Govern de la Generalitat a Girona, i que porta com a títol Patufet on ets? Aureli Capmany (1868-1954), està dedicada al creador d’aquesta popular revista, que va néixer el 1903. El projecte va sorgir al llarg d’una reunió al Foment Autonomista Català. La idea era editar una publicació adreçada al públic infantil, una revista que es diria En Patufet i que va ser el precedent d’altres publicacions similars que arribarien posteriorment, ja en el segle XX, amb un caire d’entreteniment, però també pedagògic i formatiu. Capmany és l’editor, director, redactor, gestor, administrador i distribuidor de la publicació durant tot l’any 1904. La periodicitat d’En Patufet, que té vuit pàgines il·lustrades amb dibuixos, és setmanal; la revista és impresa a dues tintes, negre i vermell, i s’organitza per seccions. En Patufet és, en aquesta exposició, el fil conductor per reinvidicar el llegat, bast i ric, d’Aureli Capmany.

Els visitants més joves a l’exposició, que està comissariada per Montserrat Garrich, també poden participar al Joc d’En Patufet, que permet conèixer qui va ser Aureli Capmany. Consta de 5 preguntes amb resposta múltiple, però tan sols una és certa. Es poden localitzar les respostes mentre es visita l’exposició. Entre els participants que hagin encertat totes les preguntes es rifarà, el dia 3 d’abril, un lot de llibres, gentilesa del Gremi de Llibreters. L’horari de visita de l’exposició és de 10 del matí a les 6 tarda, de dimarts a dissabte, mentre que tanca diumenge i dilluns.