Circusland: el Palau Internacional del Circ a Cal Coro de Besalú

Abans de Nadal, a l’edifici racionalista de Cal Coro de Besalú, es va inaugrar la primera fase del complex Circusland, el Palau Internacional del Circ promogut per la Circus Arts Foundation, fundada i dirigida per Genís Matabsch, que també és el promotor del Festival Internacional de Circ Elefant d’Or de Girona i del Gran Circ de Nadal d’aquesta mateixa ciutat. Després de set mesos de feina de rehabilitació, es va obrir l’exposició permanent de l’equipament, que ocupa la totalitat dels mil cinc-cents metres quadrats d’aquest edifici que es va construir el 1945 al lloc que ocupava la Casa Abacial del Monestir benedictí de Sant Pere de Besalú. La Casa Abacial és una de les tres propietats que constituïen antigament l’Abadia de Sant Pere i que Circusland s’ha proposat reunificar, rehabilitar i obrir al públic. A més de la casa, coneguda com Cal Coro, també en formaven part l’edifici Claustres (dependències monacals i catalogat Bé Cultural d’Interès Local) i l’horta de l’Abadia. Una vegada completat el projecte, aquest pot arribar a comptar amb més de 1.000 m2 d’espais exteriors i 3.000 m2 dedicats a exposició permanent i temporal, tallers pedagògics, vela d’espectacles, arxiu, biblioteca, centre d’estudis, oficines i dependències pròpies d’un equipament cultural de referència internacional.

Col·lecció de vestits de Carablanca a Circusland. Foto: Pepo Segura.

Circusland, l’única institució patrimonial a Europa dedicada en exclusiva a la història i present circense, no té ànim de lucre i la seva missió és el foment, la conservació, la investigació, la difusió i l’exhibició d’una col·lecció permanent d’objectes diversos relacionats amb les arts circenses; oferir exposicions temporals, cultivar i fomentar el circ i el seu món, dirigint activitats que permetin als visitants el descobriment a fons del món circense. Circusland fa públics i accessibles els fons de Circus Arts Foundation: una de les col·leccions dedicades al circ més importants del món on desenes de milers de peces repassen els 250 anys d’història de l’espectacle: gravats, vestuari, cartells, fotografies, segells, postals, material d’artistes, premsa històrica, autògrafs, llibres, programes, porcellana, escultures…

El visitant és convidat a viatjar a través de les arts del circ, els seus orígens, història i evolució mostrant un total de 537 peces, els tresors de la col·lecció de Circusland. Aquestes peces, disposades en tres plantes i en diferents sales temàtiques, expliquen al visitant la història dels 250 anys de circ a través d’un recorregut per les diferents disciplines de la pista: acrobàcia, equilibris, màgia, malabars, trapezi… La presentació fa partícip al visitant i el transporta a un món màgic a través de les sales de l’antic convent benedictí de Sant Pere: des de les mil·lenàries acrobàcies xineses del Cirque du Soleil, sense oblidar els joglars de l’Edat Mitjana, prefiguració dels malabaristes actuals.

Vestits de Carablanca i una maqueta gegant

Un total de 18 àmbits, distribuïts en 3 plantes, conformen l’exposició permanent que es pot visitar actualment a Circusland. A la planta 0 hi ha l’àmbit dels segells de circ (núm. 1), el Jardí Mirador (15), l’espai dedicat a les disciplines aèries (16), el dedicat a les atraccions sensacionals, fenòmens i màgia (17) i la botiga / llibreria del museu (18). A la planta 1 hi trobem els espais dedicats als animals artistes (6), els malabars (7), les oficines de la mateixa Circus Arts Foundation (8), la biblioteca (9), l’arxiu de programes (10), l’arxiu de cartells (11), la videoteca (12), l’espai dedicat a l’equilibri (13) i l’hemeroteca. Finalment, la planta 2 acull L’espai del circ / El circ comença a cavall (2), l’espai dedicat a Les disciplines del circ (3), el de la comicitat (4) i el dedicat a l’acrobàcia (5). De l’exposició permanent de Circusland, són especialment remarcables la col·lecció de vestits de Carablanca (pallasso) i el circ en miniatura més gran del món, una maqueta gegant a escala del prestigiós circ alemany Gleich.

Maqueta a escala del circ alemany Gleich, instal·lada a Circusland. Foto: Pepo Segura.

El nou equipament també ha d’aportar el seu gra de sorra als intents per crear un nou pol turístic a Catalunya, vetllant per l’equilibri territorial i esdevenir un motor turístc amb projecció internacional. En aquest sentit, Genís Matabosch, el fundador de l’entitat, afirma que: «Circusland, més enllà de preservar el patrimoni i la memòria del circ català i internacional i de fer recerca, educar i oferir experiències que estimulin la curiositat, l’esperit crític, l’aprenentatge i el gaudi, estarà fortament implicat en la vida cultural, educativa, social i científica del seu territori. Podeu reservar les entrades per a la visita de Circusland en aquest enllaç. Hi ha opcions diverses, com la visita bàsica, la visita en família i la visita premium, guiada per tots els espais pel director de l’equipament.

Botiga i llibreria de Circusland. Foto: Pepo Segura.

El Festival Internacional Elefant d’Or

Del 18 al 23 de febrer, està prevista la celebració de la desena edició del Festival Internacional de Circ Elefant d’Or, de Girona, a la vela que s’instal·la habitualment a la Devesa, al costat del Palau Firal, si la normativa en la lluita contra la pandèmia ho permet. Es faran un total de 12 funcions -5 de l’espectacle blau, 6 de l’espectacle vermell i 1 de l’espectacle or- i les entrades ja són a la venda en aquest enllaç.